Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministerul Finanţelor: Agenţia de rating Fitch a revizuit perspectiva de ţară de la negativă la stabilă

Agenţia de rating Fitch a revizuit perspectiva Româninei de la negativă la stabilă. Nicolae Ciucă spune că aceste date reprezintă şi un semnal de încredere în perspectivele de creştere economică, fundamentate pe continuarea programelor guvernamentale şi susţinerea oportunităţilor de dezvoltare a României.

Declaraţia acestuia vine după anunţul privind revizuirea ratingului României de către Agenţia Fitch.

Ce spune Guvernul despre această decizie

"Agenţia de rating Fitch a operat, după aproape trei ani, prima îmbunătăţire a ratingului României şi a revizuit perspectiva de ţară de la negativă la stabilă.

Economiştii confirmă astfel soluţiile guvernării noastre responsabile şi importanţa stabilităţii politice, sociale şi economice în această perioadă complicată la graniţele ţării.

Am trecut cu bine peste provocări, iar 2022 a fost an de vârf pentru atragerea de fonduri europene, de investiţii străine şi a dovedit capacitatea economiei româneşti de a performa.

2022 este şi anul în care am reuşit să deschidem un amplu proces de reforme necesare economiei prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi ghidate obiectivului nostru de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Decizia Agenţiei de rating Fitch reprezintă şi un semnal de încredere în perspectivele de creştere economică, fundamentate pe continuarea programelor guvernamentale şi susţinerea oportunităţilor de dezvoltare a României", a afirmat premierul, sâmbătă, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

Ministerul Finanțelor: Este prima modificare în sens pozitiv

”Agenția de rating Fitch a reconfirmat ratingul suveran al României și a revizuit perspectiva de țară de la negativă la stabilăAgenția de rating Fitch a reconfirmat în data de 24 martie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și a revizuit perspectiva de țară de la negativă la stabilă.

Aceasta este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei ratingului României operată de această agenție din aprilie 2020.Decizia revizuirii perspectivei ratingului României este susținută, în opinia agenției, de stabilizarea datoriei publice și implementarea unor politici menite să asigure o consolidare fiscală graduală, precum și de stabilitatea politică din țara noastră și reducerea riscurilor privind războiul din Ucraina și criza energetică subsecventă.”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.

"Decizia Fitch Ratings reprezintă o dovadă a recunoașterii internaționale a agendei Guvernului României pentru a asigura consolidarea fiscal-bugetară și confirmarea că măsurile deja adoptate au fost cele corecte, necesare pentru țara noastră și extrem de așteptate de către toți partenerii noștri externi. Totodată, trebuie remarcate și estimările pozitive ale agenției referitoare la potențialul de creștere economică a României pe termen mediu”, a declarat ministrul Finanțelor, dl Adrian Câciu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE