Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Militarii uciși la Aeroportul Otopeni, pe 23 decembrie 1989, comemorați. Supraviețuitor: ”Ne-am trezit într-o ploaie de gloanțe. Un măcel într-un timp foarte scurt”

Astăzi au fost comemorați militarii uciși la Aeroportul Otopeni pe 23 decembrie 1989. Ei fuseseră trimiși să apere aeroportul, însă au devenit victime ale confuziei structurilor militare. Totul, pe fondul psihozei teroriștilor din acele zile.

La Monumentul Eroilor Jandarmi, a avut loc o ceremonie în memoria lor la care au participat rude, dar și supraviețuitori ai masacrului.

Au devenit victime ale confuziei pe fondul psihozei teroriștilor

În urmă cu 34 de ani, Florin Pavel avea 19 ani și era militar la termen, la Câmpina. El și alți colegi au fost trimiși la Otopeni, unde trebuia să asigure paza și să vină în sprijinul trupelor care erau deja la aeroport. Au devenit, însă, victime ale confuziei pe fondul psihozei teroriștilor din acele zile, camioanele în care se aflau fiind atacate.

Florin Pavel – supraviețuitor: Ne-am trezit într-o ploaie de gloanțe, un foc intens, neștiind de unde se trage efectiv, în primă instanță. Nu am avut reacție, a fost tragic. Un măcel într-un timp foarte scurt, nu eram pregătiți pentru așa ceva pentru că ordinul, misiunea noastră, era să venim să întărim paza aeroportului și nicidecum să eliberăm aeroportul.

Doar puțini au reușit să scape cu viață

Militarii s-au adăpostit pe unde au putut, însă doar puțini au reușit să scape cu viață. 52 de oamenu au murit atunci, cei mai mulți fiind militari de la Unitatea de Transmisiuni din Câmpina și elevi ai școlii de jandarmi.

Doina Popescu – fiica unui militar ucis: Am presupus că s-a întâmplat ceva grav pentru că nu mai puteam lua legătura cu tatăl meu. Știu că mama mea a sunat și a insistat foarte mult la unitatea unde el activa, nu i s-a dat nicio informație despre el până în ziua în care mama s-a hotărât și a plecat să-l caute și l-a găsit la morgă la Vitan-Bârzești. Asta se întâmpla la o săptămână dupa ce ei muriseră, așa am aflat. Aveam 16 ani când s-a întâmplat.

De 34 de ani, rudele și colegii supraviețuitori ai celor uciși la Otopeni vin să îi comemoreze la Monumentul Eroilor Jandarmi.

Ana-Maria Burchi – purtător de cuvânt, Jandarmeria Română: Nu comemorăm doar amintirea eroilor jandarmi care s-au jertfit, iată, la Aeroportul Otopeni în ziua de 23 decembrie 1989, ci comemorăm amintirea tuturor eroilor din întreaga țară care au luptat pentru ca noi astăzi să fim liberi. Și nu doar noi, ci și copiii noștri și toate generațiile care vor urma. Este foarte important să le menținem vie amintirea în inimile noastre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE