Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mickey Mouse, 96 de ani de la prima apariție. Istoria personajului Disney - GALERIE FOTO

Mickey Mouse a debutat în lumea cinematografiei la 15 mai 1928. Se împlinesc, așadar, 96 de ani de nașterea celui mai cunoscut șoarece din lume. Walt Disney l-ar fi creionat pe un bloc de desen când călătorea cu trenul de la Manhattan la Hollywood, „într-o perioadă când situația financiară a fratelui său era la pământ”, scria el, într-un eseu din 1948 intitulat „Ce înseamnă Mickey pentru mine”.

Dar ce înseamnă Mickey pentru lumea întreagă?

Să o luăm cu începutul.

Primul nume al lui Mickey Mouse a fost Mortimer Mouse

Plane Crazy (15 mai 1928)

Mickey a apărut întâia oară în scurtmetrajul mut alb-negru Plane Crazy (15 mai 1928).

Ca să-l imite pe pilotul american Charles Lindbergh, Mickey și prietenii își construiesc propriul avion, zborul eșuează, dar Mickey Mouse reușește, într-un final, să o vrăjească și să o sărute pe Minnie - după foarte multe avansuri refuzate.

Așadar, avem un șoricel îndrăgostit, până acum. Unul care n-a avut succes la public chiar din prima.

Steamboat Willie (18 noiembrie 1928)

Cea mai cunoscută producție cu Mickey Mouse din acele vremuri rămâne Steamboat Willie. Una dintre primele animații cu sunet sincronizat, care ajunge în cinematografe în noiembrie 1928 și care începe cu adevărat să-i aducă personajului faima internațională.

Atunci se năștea - oficial, cel puțin - vedeta Disney. Rozătorul cu urechi rotunde, pantaloni scurți cu doi nasturi, pantofi galbeni și mănuși albe. Un erou cu suflet bun. Un simbol al copilăriei, mascota unui imperiu sau o operă de artă, cum a mai fost numit de-a lungul timpului. Un personaj aventuros, iubit de o lume întreagă.

„Când a fost întrebat de ce Mickey este atât de popular, Walt a spus: Când oamenii râd de el, e pentru că e atât de uman. Ăsta e secretul celebrității lui. Duce o luptă cu viața ca noi toți, dar își folosește optimismul ca să depășească toate obstacolele și se distrează de minune în același timp. Asta e captivant la el: are o perspectivă optimistă și însorită asupra lucrurilor, iar calitatea asta e mai mult decât necesară în vremurile în care trăim”, povestea Rebecca Cline, directorul Arhivelor Walt Disney, potrivit thewaltdisneycompany.com.

Walt Disney sau Ub Iwerks?

Și totuși, se crede că Ub Iwerks, nu Walt Disney, ar fi, de fapt, creatorul lui Mickey, scrie The Telegraph, într-un articol care lansează ideea: Ub Iwerks a desenat cea mai faimoasă creație Disney și a ajutat la lansarea imperiului său. Deci, de ce nu e un nume cunoscut?

  • Ub Iwerks (despre care se spune că el ar fi creatorul lui Mickey Mouse), în 1928

„În acea călătorie lungă cu trenul (n.r. de la Manhattan la Hollywood), tata a dat naștere unui nou personaj de desen animat, un șoarece care a fost apoi dezvoltat și retușat de Ub Iwerks, iar mama mea a fost cea care i-a dat numele de Mickey (n.r. primul nume al lui Mickey Mouse a fost Mortimer Mouse)”, a spus fiica lui Walt Disney, Diane Disney Miller, potrivit waltdisney.org.

Cert este că Iwerks și Disney s-au completat perfect. Iwerks a fost un artist fenomenal de rapid și de flexibil, în timp ce Disney a fost un vizionar, cu un talent remarcabil pentru vânzări, scrie Britannica.

Marele rival: Bugs Bunny

Așa cum se-ntâmplă cu toate celebritățile, și Mickey Mouse a avut un rival: a concurat cu Bugs Bunny de la Warner Bros.

Cu toate astea, cele două personaje se întâlnesc, pentru prima și singura dată se pare, în Who Framed Roger Rabbit (1988). Ca nu cumva unul să iasă în evidență mai mult decât celălalt, Disney a semnat un contract cu Warner Bros, care prevedea ca fiecare personaj să apară în film la fel de mult.

Mickey Mouse a apărut în peste 130 de filme

Personajul Mickey Mouse a apărut în peste 130 de filme. Scurtmetraje, lungmetraje.

A cunoscut popularitatea şi datorită benzilor desenate și a fost şi eroul unor seriale.

Zece dintre filmuleţele lui Mickey au fost nominalizate pentru Premiul Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie, dintre care unul - Lend a Paw - chiar a câştigat Oscarul în 1942. Și continuă să-i câștige pe cei care se uită la el, chiar dacă nu ca odinioară.

„Părerea mea este că, deși Mickey a evoluat de-a lungul timpului, el este veșnic tânăr și este în continuare la fel de cunoscut ca atunci când a apărut pentru prima dată în Steamboat Willie”, a spus Rebecca Cline, directorul Arhivelor Walt Disney, în 2023. „Eu mă aștept să-i vedem în continuare personalitatea însorită în poveşti pline de viață, iar el va continua să fermece publicul de toate vârstele, de pe tot globul, generații la rând”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE