Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Metroul nou se lasă așteptat. Producătorul garniturilor ar putea fi penalizat cu 20 de milioane de euro

Producătorul trenurilor de mare viteză, TGV, ar putea fi amendat pentru că a întârziat livrarea garniturilor de metrou comandate de Metrorex. Conform contractului, trebuia să ne trimită 13 garnituri pentru magistrala M5- Drumul Taberei încă de vara trecută. Dar a trimis până acum doar una. Pentru că nu s-a ținut de cuvânt, constructorul ar putea fi penalizat cu zeci de milioane de euro. Bucureștenii vor putea circula cu noua garnitură în toamnă, după ce vor fi finalizate toate testele.

Care sunt explicațiile companiilor?

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „În acest moment penalităţile, confort contractului, fiindcă ele trebuiau să înceapă să fie livrate şi nu au fost, depăşesc 20 de milioane de euro. Eu n-am altă pârghie, şi eu, şi colegii mei, şi de la metrou, şi de la minister, decât să aplicăm prevederile contractului.

Explicaţiile companiilor care trebuie să livreze aceste garnituri, fie de metrou, fie de tren, variază, de la războiul din Ucraina şi rutele respective sau anumite legături comerciale, până la lucruri mai simple. Pe mine şi pe colegii mei, şi mai ales pe cetăţeni, aceste lucruri nu ne interesează. Şi atunci vor plăti dacă nu s-au ţinut de termenii contractului. Vă repet, în acest moment penalităţile pentru întârzierile la metrou depăşesc 20 de milioane de euro.”

Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație Metrorex: „Penalizarea înseamnă 0,06 euro pe zi, adică multe milioane de euro. Nu au ce face, trebuie să plătească. Noi am facturat deja o parte dintre aceste penalități, o să le facturăm pe toate până când primim toate trenurile. Ele nu au fost plătite, dar noi le-am facturat și vor trebui să le plătească.”

Ultima dată când Metrorex și-a înnoit garniturile de tren a fost în urmă cu aproape un deceniu. Din decembrie 2015 și până în vara lui 2016 au fost livrate mai multe trenuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE