Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Metroul din Cluj va traversa 21 de kilometri și va avea 19 stații. Lucrările ar putea fi finalizate până în 2031

Prima magistrală de metrou din afara Bucureștiului va traversa 21 de kilometri și va avea 19 stații între comuna Florești și capătul cartierului Iris.

După semnarea contractului de proiectare, metroul încă se află în faza de licitații. Cu mai multe detalii vine colega noastră Dana Cotovanu de la Cluj .

Metroul din Cluj se află la a patra licitație publică pentru contractul dirigenției de șantier. Valoarea acestuia a ramas la 211 milioane de lei.

Licitațiile anterioare au fost anulate pentru că ofertele depuse au fost considerate neconforme. Proiectarea și Execuția lucrărilor de Infrastructură a fost câștigată anul acesta de trei firme asociate din Turcia.

Pentru construirea metroului, Ministerul Transporturilor cheltuie aproape 14 miliarde de lei, din care aproximativ 10% sunt fonduri din PNRR. Pentru a beneficia de banii din PNRR primele 9 stații și depoul trebuie finalizate până în august 2026, dar nu neapărat date în circulație.

Următoarele 10 stații sunt realizate din fondurile ministerului. Metroul din Cluj este cel mai complex proiect din Transilvania, iar autoritățile spun că acesta ar putea fi finalizat complet până în 2031.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE