Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trenul metropolitan, propus de Nicușor Dan, "e o prostie". Ce a discutat Ciprian Ciucu cu actualul primar general

Una dintre propunerile lui Nicușor Dan, din urmă cu ceva timp, era construirea unui tren metropolitan în Sectorul 6 din București, pe linia de cale ferată dezafectată din zona Plaza România, între Valea Cascadelor și AFI Cotroceni. Era parte a unui proiect care viza tot Bucureștiul, adică înconjurarea orașului.

Între timp, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, i-a dat replica și a spus că acel proiect "este o prostie". În direct la Euronews România, în cadrul emisiunii Vocile care contează, edilul a explicat ce ar presupune un asemenea tren, mai ales că în acel loc a făcut deja Parcul Liniei, cel mai lung parc liniar din Europa.

Trenul metropolitan, dorit de Nicușor Dan, considerat "o prostie"

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6: "O prostie ceea ce propunea primarul general (n.r.: acel metrou de suprafață anunțat de Nicușor Dan). Vă explic de ce. Eu am pus în conservare linia, deci acolo este un deck foarte frumos, linia există acolo. Am promis că voi pune în conservare linia, linia există, nu a luat-o nimeni de acolo.

Imaginați-vă că tăiem Sectorul 6 în două de un tren care ia călători de unde și îi duce unde? I-am zis domnului primar general: ok, vrei să faci acest tren, dă-mi și mie o matrice origine-destinație, să vedem dacă un miliard de euro - sau cine știe cât - justifică un flux de călători. Și nu a produs niciun fel de matrice care să arate că această investiție ar fi necesară.

Imaginați-vă că tăiem pe din două Sectorul 6 și, pe toate străzile care sunt între Militari și Drumul Taberei, vei avea bariere. Știți ce înseamnă asta? Blocaje în trafic fabuloase. Nu am studiu de fezabilitate, nu am studiu de trafic, nu au făcut la PMB, nu avem studiu de origine-destinație, nu au făcut PUZ. Și atunci de ce să ținem niște gunoaie? Era o groapă de gunoi oribilă (n.r.: referitor la zona unde este acum Parcul Liniei). Oamenii se bucură de un parc, era doar logic această investiție. Și vă imaginați că o să avem un parc de 4 kilometri între Valea Cascadelor și zona AFI Cotroceni. Este ceea ce oamenii și-au dorit.

I-am spus de câteva ori (n.r.: că e o prostie ideea trenului metropolitan). Nu l-a mai făcut sau nu am văzut PUZ, nu am văzut exproprieri, niciun studiu care să stea în picioare. Oamenii nu-și doresc acea linie de cale ferată.

La 150 - 200 de metri la nord avem metrou, pentru că avem Iuliu Maniu, iar la 150 de metri - 200 de metri la sud avem tramvai, pentru că avem Bulevardul Timișoara, cu tramvai. De aceea zic că este o idee proastă, eu argumentez, sunt argumente pertinente. Adică duci oamenii de unde până unde, când tu ai tramvai și metrou și la nord și la sud. Este ilogic să tai în două Sectorul 6."

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL. 2024 este primul an în care toate alegerile au loc în același an.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE