Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Meteorolog ANM: „Ne putem aștepta la cod roșu, dacă se depășesc recordurile perioadei”

Temperaturile resimțite în România au ajuns deja la valori greu de suportat. Peste tot unde este cod portocaliu, în sud și în vest, avem temperaturi resimțite de 35 de grade, ceea ce reprezintă pragul caniculei. Cel mai cald este în Capitală.

În stația Filaret, printre betoane au fost înregistrate 36 de grade. Atenție, vorbim de temperatură resimțită, așa că grijă mare, este momentul în care să nu ieșiți afară, iar dacă o faceți, să aveți apă la voi și să nu stați expuși prea mult la soare.

Meteorologul ANM Radu Ilea a declarat, la Euronews România, că ne putem aștepta în zilele următoare la cod roșu de caniculă, dacă se vor depăși recordurile de temperatură ale perioadei.

„Ne putem aștepta la o situație de cod roșu pentru partea de vest, dacă temperaturile maxime vor depăși recordurile de temperatură maximă absolută ale perioadei. Nu vom scăpa de această vreme caniculară, chiar dacă valorile termice pe parcursul zilei de 25 iulie vor mai scădea în jumătatea de nord. Totuși, de marți, 26 iulie, valul de căldură va continua să se extindă în mare parte din țară”, a declarat meteorologul Radu Ilea la Euronews România.

Codul portocaliu de caniculă a fost prelungit

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, a informat, vineri, că se aşteaptă ca valul de căldură să se intensifice, menţionând că avertizarea meteorologică de cod portocaliu de caniculă va fi extinsă duminică şi în zona de sud a ţării.

„În această dimineaţă am actualizat şi va fi emisă la ora 10.00 avertizarea meteorologică pentru următorul interval, având în vedere faptul că astăzi şi mâine rămânem pe avertizare de cod portocaliu pentru partea de vest, nord-vest, sud-vest a ţării, respectiv Banat, Crişana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi vestul Maramureşului. Ne aşteptăm ca valul de căldură să se intensifice, vorbim de temperaturi între 38 şi 40 de grade şi minime care nu vor coborî sub 20 - 22 de grade şi disconfortul termic va fi accentuat", a precizat Mateescu, la videoconferinţa premierului Nicolae Ciucă cu prefecţii, pe tema măsurilor de intervenţie pentru combaterea efectelor caniculei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE