Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mesajul lui Nicolae Ciucă de Centenarul Încoronării

La 100 de ani de la un moment important în istoria României - încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, pe 15 octombrie 1922, primul ministru Nicolae Ciucă face apel către forțele politice de a rămâne unite pentru a îndeplini obiectivele României.

Unitate, pentru îndeplinirea obiectivelor

„În contextul marcării Centenarului Încoronării, fac un apel către toţi actorii responsabili de a fi uniţi în jurul marilor obiective pe care statul român şi le-a setat - finalizarea procesului de monitorizare a României prin MCV (n.red. Mecanismul de Cooperare și Verificare), aderarea la Spaţiul Schengen, aderarea la OCDE (n. red. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică)- sunt parte a unui proiect pe care avem obligaţia să îl construim pentru următorii ani. România are nevoie de toate forţele politice şi energiile pentru a realiza aceste deziderate şi a oferi cetăţenilor săi stabilitate, instituţii performante, progres”, a transmis Nicolae Ciucă în mesajul care a fost citit participanţilor la festivităţile desfăşurate la Alba Iulia de către şeful Cancelariei, Mircea Abrudean, potrivit Agerpres.

Nicolae Ciucă spune că o naţiune puternică are capacitatea de a genera coeziune şi unitate în jurul unor obiective comune, îşi protejează cetăţenii, le asigură libera dezvoltare, le garantează securitatea şi bunăstarea.

„Avem obligaţia să ducem mai departe moştenirea înaintaşilor, să le urmăm exemplul demn de patriotism civic, loialitate şi spirit de sacrificiu şi să acţionăm pentru apărarea şi protejarea valorilor care ne definesc şi care constituie garanţia unui viitor prosper”, potrivit prim-ministrului.

Nicolae Ciucă a mai spus că „perioada pe care o parcurgem, marcată de războiul neprovocat al Federaţiei Ruse în Ucraina, dar şi de numeroase crize, ne demonstrează că societăţile democratice au inamici care îmbracă diverse forme şi care le testează rezilienţa, dar şi capacitatea de a răspunde ferm şi prompt în faţa pericolelor.”

Prim-ministrul a punctat că rememorarea evenimentelor fundamentale pentru procesul de modernizare şi dezvoltare a statului, precum şi omagierea memoriei tuturor celor care au contribuit la realizarea acestora, constituie o datorie permanentă, o condiţie esenţială pentru păstrarea nealterată a identităţii şi conştiinţei naţionale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE