Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Masa de Paște a refugiaților din Ucraina, mai săracă în acest an

Prima zi de Paște va fi ca o zi normală pentru ucrainenii din Centrul de Refugiați din Iași. Masa va fi mai săracă în acest an. Nici ouă roșii nu vor avea, spun reprezentanții centrului. Motivul - banii de la ONG-urile internaționale s-au cam terminat.

"De Paște toți visăm să fie masa cât mai bogată. Anul ăsta pentru refugiați, din păcate, nu va fi. Cu chiu, cu vai am reușit să facem rost de 20 de tăvi cu chec pentru refugiați. Nici ouă roșii nu avem", spune Ciprian Mihalcea, coordonator la Centrul de Refugiați Nicolina Iași.

Pentru mulți prima zi de Paște înseamnă o masă bogată cu tot felul de preparate. Anul acesta, însă, masa de Paște va lipsi din Centrul de Refugiați Nicolina din Iași, unde sunt găzduiți 51 de ucraineni, dintre care 10 copii.

"Avem doar un rest de finanțare din economiile făcute pe un proiect. Unul dintre finanțatori ne-a permis să mai cumparăm câteva porții de mâncare pentru că în realitate este foarte mică", spune Mihaela Munteanu, coordonator la Centrul de Refugiați Nicolina Iași.

Meniul unui refugiat

Nadejada are 46 de ani și este cazată din noiembrie anul trecut la centru. Din copilărie face dializă, iar pensia ei de doar 300 de lei nu o ajută să se descurce singură în România.

Nadejda Trofimova, refugiată: "Mi-aș fi dorit să celebrăm Paștele ca și toți oamenii, așa cum făceam acasă. Desigur este foarte rău. În momentul în care m-am cazat în acest centru era o alimentație foarte bună, se dădea foarte des carne."

Nu se poate găti în centru, iar singura hrană este cea făcută de o firmă de catering.

"Cei care sunt la dietă, care nu au voie de prăjeli, au paste simple cu carne fiartă, iar ceilalți au paste cu carne de porc. Cam ăsta e meniul unui refugiat la noi în centru", spune Ciprian Mihalcea, coordonator la Centrul de Refugiați Nicolina Iași.

Donațiile ar putea fi de ajutor, însă soluția pentru ca oamenii să aibă mâncare caldă este ca primăria să facă o achiziție în cuantum de 20 de lei pe zi pentru întreaga masă. Atât e suma care poate fi decontată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE