Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Malta ar putea prelua preşedinţia OSCE, după ce Rusia a blocat candidatura Estoniei

O criză diplomatică ce ameninţă stabilitatea Organizaţiei de Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) are perspective de a fi evitată odată cu o propunere a celor 57 de state membre ca preşedinţia rotativă a acestei organizaţii să fie preluată anul viitor de Malta, în locul Estoniei, a cărei candidatură a fost blocată de Rusia, relatează luni agenţia EFE.

Propunerea, care încă nu este definitivă, a fost formulată la o reuniune a Consiliului Permanent al OSCE, înaintea întâlnirii miniştrilor de externe din statele membre ale organizaţiei, care se va desfăşura joi şi vineri în capitala nord-macedoneană Skopje.

Atunci va fi luată şi o decizie asupra ţării ce va prelua preşedinţia anuală a organizaţiei, deţinută în prezent de Macedonia de Nord. Estonia urma să preia această preşedinţie în 2024, dar Rusia şi Belarus blochează de un an o decizie în acest sens.

Estonia s-a remarcat de la începutul războiului declanşat de Rusia contra Ucrainei printre ţările UE şi NATO cele mai radicale împotriva Moscovei. De asemenea, Estonia este ţara care a oferit Ucrainei cel mai substanţial ajutor militar raportat la PIB-ul său, ajutor reprezentând peste 1% din PIB-ul eston.

Mai mult, guvernul de la Tallinn le-a sugerat statelor UE să-i urmeze exemplul şi fiecare să ofere Ucrainei cel puţin 1% din PIB ca ajutor militar şi financiar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE