Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai multe explozii au lovit baza militară rusă din Crimeea

Explozii masive și incendii au lovit marți un depozit militar din Crimeea, forțând evacuarea a peste 3.000 de persoane. Este a doua oară în ultimele zile când războiul din Ucraina se concentrează asupra peninsulei.

Act de sabotaj

Rusia a clasificat exploziile de la un depozit de muniții din Mayskoye ca fiind un „act de sabotaj”, fără a nominaliza autorii. La fel ca și exploziile de săptămâna trecută, acestea au dus la speculații potrivit cărora Ucraina ar putea fi în spatele atacului din peninsulă, pe care Rusia o controlează din 2014.

Ucraina nu și-a asumat public responsabilitatea pentru niciunul dintre incendii sau explozii, inclusiv pentru cel de săptămâna trecută de la o altă bază aeriană care a distrus nouă avioane rusești. Dacă forțele ucrainene au fost, de fapt, responsabile pentru oricare dintre explozii, acestea ar reprezenta o escaladare semnificativă a războiului.

Crimeea are o importanță strategică și simbolică uriașă pentru Rusia și Ucraina. Cererea Kremlinului ca Kievul să recunoască peninsula ca parte a Rusiei a fost una dintre condițiile cheie pentru a pune capăt luptelor, în timp ce Ucraina a promis că îi va alunga pe ruși din peninsulă și din toate celelalte teritorii ocupate.

Districtul Dzhankoi, unde au avut loc exploziile, se află în nordul peninsulei, la aproximativ 50 de kilometri de regiunea Kherson, controlată de Rusia, în sudul Ucrainei. Kievul a organizat recent o serie de atacuri asupra diferitelor situri din regiune, vizând rutele de aprovizionare pentru armata rusă de acolo și depozitele de muniție.

Baza aeriană Saki

Exploziile de săptămâna trecută de la baza aeriană Saki din Crimeea au pus pe fugă amatorii de plajă de pe plajele din apropiere, în timp ce flăcări uriașe și coloane de fum se ridicau la orizont. Oficialii ucraineni au subliniat marți că Crimeea - care este o destinație populară pentru turiștii ruși - nu va fi scutită de ravagiile războiului experimentate în întreaga Ucraină.

Armata rusă a pus exploziile de săptămâna trecută de la baza aeriană Saki pe seama unei detonări accidentale a munițiilor de acolo, dar se pare că a fost rezultatul unui atac ucrainean.

Oficialii ucraineni nu au revendicat în mod public responsabilitatea pentru explozii, ironizând în același timp explicația Rusiei potrivit căreia un fumător neglijent ar fi putut provoca incendiul muniției. Analiștii au mai spus că această explicație nu are sens și că ucrainenii ar fi putut folosi rachete anti-navă pentru a lovi baza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE