Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Locuitorii din Italia au început să își refacă locuințele afectate de inundațiile puternice

Locuitorii și autoritățile din Italia au început să își refacă locuințele și afacerile afectate de inundațiile puternice din regiunea Marche, aflată în centrul Italiei. În doar câteva ore capitala regiunii, dar și satele din jur, au fost calamitate.

300 de pompieri au fost mobilizați pentru misiunile de salvare. Pentru a nu fi luați de puhoaie, mulți oameni s-au urcat pe acoperișul caselor sau în copaci. Cel puțin zece oameni au murit și patru sunt dați dispăruți. Printre aceștia și un copil de trei ani.

În Pianello di Ostra, din regiunea Ancona, locuitorii încearcă să-și curețe și să-și reconstruiască casele și afacerile.

Ploile abundente de joi s-au transformat într-un „tsunami” care a lovit regiunea, lăsând în urmă cel puțin 10 morți și patru dispăruți.

Cincizeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri spitalicești

Cincizeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri spitalicești. Locuitorii și-au descris neputința în fața acestui fenomen.

Gabriele Balducci, rezident Pianello di Ostra: „Din fericire, locuim la primul etaj, iar de pe terasa noastră am văzut această masă de apă, care a urcat brusc de la 50 cm, la 1,4 metri, în mai puțin de 10 minute.”

Aurora Marcuri, rezidentă Ostra: „Când am ajuns dimineață situația era cu adevărat dramatică în interiorul casei deținută de bunica. Nu mai este locuibilă. Am aruncat tot ce era înăuntru și nu știu dacă și când se va putea întoarce să trăiască aici."

Aceste tipuri de inundații, care au loc din ce în ce mai des în toată Europa, au transformat brusc schimbările climatice într-o problemă de campanie electorală în Italia.

Mario Draghi, prim-ministru al Italiei: „Ei (n.r. locuitorii afectați) vorbesc despre necesitatea refacerii mediului. Fără siguranța mediului oamenii nu mai pot rămâne aici. Acum, ei vor să plece. Deci, abordarea problemei hidrogeologice înseamnă abordarea problemei infrastructurilor, înseamnă investiții, dar mai presus de toate înseamnă abordarea schimbărilor climatice.”

În Cantiano, orașul cel mai grav afectat, în doar câteva ore au căzut 420 mm de ploaie, echivalentul tuturor precipitațiilor din oraș în 2021.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE