Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 108. Ucraina raportează încă 24 de copii morţi la Mariupol

Serviciile de informaţii militare ucrainene cred că Rusia are capacitatea de a continua încă un an războiul, în care artileria a devenit componenta principală, iar trupele ruse le depăşesc semnificativ la acest capitol pe cele ucrainene, astfel că Ucraina are nevoie de mai multe arme grele occidentale pentru a face faţă Rusiei în acest moment critic al conflictului, potrivit Agerpres.

Câți copii au fost uciși de când a început războiul

UPDATE 19.22: Cel puţin 287 de copii au fost ucişi şi alţi 492 au fost răniţi în Ucraina de la declanşarea invaziei ruse, arată datele Parchetului general de la Kiev.

Datele nu sunt definitive. În prezent sunt în desfăşurare anchete în zonele disputate, dar şi în cele recucerite recent de armata ucraineană, potrivit Agerpres.

Raportul Parchetului ucrainean mai arată că bombardamentele au avariat 1.971 de şcoli şi alte instituţii educaţionale, dintre care 194 au fost distruse complet.

Ursula von der Leyen: Comisia Europeană va finaliza săptămâna viitoare avizul privind ambiţiile Kievului

UPDATE 17.00: Comisia Europeană va finaliza „săptămâna viitoare” avizul său cu privire la ambiţiile Ucrainei de a obţine statutul de candidat al aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat sâmbătă şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Kiev.

„Discuţiile de astăzi ne vor permite să finalizăm evaluarea noastră până la finalul săptămânii viitoare”, a declarat Ursula von der Leyen după o întrevedere cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit AFP, citată de Agerpres.

La rândul său, şeful statului ucrainean a spus că un răspuns afirmativ din partea UE la cererea de aderare formulată de Ucraina ar fi un moment istoric pentru Europa.

„Un răspuns pozitiv din partea Uniunii Europene la cererea Ucrainei de aderare la UE ar fi un răspuns pozitiv la întrebarea dacă proiectul european are sau nu un viitor”, a afirmat Zelenski.

Potrivit acestuia, poporul ucrainean „are deja o contribuţie enormă la apărarea libertăţii comune”.

Zelenski avertizează că există riscul unei crize alimentare mondiale

UPDATE 15.50: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat, sâmbătă, că o continuare a blocadei ruse asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră riscă să conducă la o criză alimentară mondială.

„Dacă nu ne putem exporta produsele alimentare, atunci lumea se va confrunta cu o criză alimentară gravă şi foamete în multe ţări din Asia şi Africa”, a declarat Zelenski în intervenţia sa prin videoconferinţă în cadrul forumului de securitate Dialogul Shangri La, organizat în Singapore, potrivit AFP, citată de Agerpres.

De la începutul războiului din Ucraina, mai multe porturi ucrainene sunt supuse unei blocade din partea Rusiei, ceea ce împiedică exporturile de cereale. Ucraina este al patrulea exportator de cereale din lume.

Moscova a emis primele paşapoarte ruseşti unor locuitori din sudul Ucrainei

UPDATE 14.30: Rusia a emis sâmbătă primele sale paşapoarte pentru locuitori din Herson, oraş din sudul Ucrainei ocupat de trupele Moscovei, au relatat agenţii ruse de presă.

Conform agenţiei oficiale TASS, 23 de locuitori din Herson au primit, în cadrul unei ceremonii, un paşaport rus, o „procedură simplificată" permisă datorită unui decret semnat la sfârşitul lunii mai de preşedintele rus Vladimir Putin.

Ursula von der Leyen, la Kiev pentru a discuta despre „calea europeană'' a Ucrainei

UPDATE 13.00: Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns sâmbătă la Kiev pentru o nouă vizită consacrată ambiţiilor Ucrainei de aderare la UE şi reconstrucţiei.

„M-am întors la Kiev pentru a mă întâlni cu preşedintele (Volodimir) Zelenski şi cu premierul (Denis) Şmigal", le-a spus Ursula von der Leyen jurnaliştilor care o însoţesc în vizită.

Ucraina raportează încă 24 de copii morţi la Mariupol

UPDATE 11.00: Procuratura Generală din Ucraina a anunţat sâmbătă că a fost informată de decesul altor 24 de copii în Mariupol, oraşul-port din sud-estul ţării care a fost asediat timp de mai multe săptămâni şi apoi capturat la mijlocul lunii mai de forţele ruse.

În total, conform Procuraturii, cel puţin 287 de copii au murit de la începutul invaziei ruse din Ucraina la 24 februarie. Alţi cel puţin 492 de copii au fost răniţi.

Olaf Scholz a cerut cu fermitate Serbiei să adopte sancţiuni împotriva Rusiei

UPDATE 10.00: Cancelarul german Olaf Scholz a cerut cu fermitate Serbiei să se alăture sancţiunilor împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei, a declarat vineri preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

„Cancelarul Scholz a cerut într-un mod foarte hotărât, clar şi ferm Serbiei să se alăture sancţiunilor împotriva Rusiei", a declarat Vucic în cadrul unei conferinţe de presă comune la finalul întrevederii cu Scholz, care a efectuat prima sa vizită în Balcanii occidentali.

Summit B9-Declaraţie comună: Solicităm Rusiei retragerea de pe teritoriul Ucrainei

UPDATE 09.00: Şefii de stat care fac parte din Formatul Bucureşti 9 au adoptat, la summitul de vineri, o declaraţie comună în 11 puncte în care condamnă ferm agresiunea neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, solicită Rusiei să îşi retragă forţele de pe teritoriul ucrainean şi susţin, în continuare, necesitatea consolidării, „în mod semnificativ", a posturii NATO de descurajare şi apărare.

Principalele evenimente:

Zelenski mulţumeşte Marii Britanii pentru rolul ei crucial în susţinerea Ucrainei de către Occident

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit vineri Londrei pentru rolul său crucial în susţinerea occidentală a Ucrainei, cu prilejul unei vizite la Kiev a ministrului britanic al Apărării, Ben Wallce.

„Cuvintele se transformă în fapte. Este ceea ce face diferenţa între relaţiile Ucrainei cu Marea Britanie şi cele ale Ucrainei cu alte ţări", a declarat preşedintele ucrainean, în ceea ce a părut să fie o înţepătură la adresa altor ţări europene, chiar dacă nu a numit niciuna, comentează France Presse.

Ucraina cere noi arme Occidentului şi estimează că Rusia poate continua războiul în ritmul actual încă un an

„Leadershipul de la Kremlin va încerca probabil să îngheţe războiul pentru un timp astfel încât să convingă Occidentul să ridice sancţiunile, dar apoi să continue agresiunea (...) Resursele economice ale Rusiei îi vor permite ţării ocupante să continue războiul în ritmul actual încă un an'', notează într-o evaluare Directoratul principal de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării.

Biden afirmă că Zelenski „nu a vrut să audă'' avertismentele sale privind invazia rusă

Joe Biden a afirmat că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, „nu a vrut să audă" avertismentele americane înainte ca Rusia să-i invadeze ţara.

„Mulţi oameni au crezut că exagerez" când am vorbit despre un atac rus asupra Ucrainei înainte de a începe, a declarat preşedintele american în cursul unei recepţii la Los Angeles, destinată strângerii de fonduri pentru Partidul Democrat.

Rusia părăseşte Organizaţia Mondială a Turismului

Rusia şi-a oficializat vineri retragerea din Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO), din care a fost suspendată în aprilie în urma indignării mondiale pe fondul ofensivei sale militare împotriva Ucrainei.

Guvernul „acceptă propunerea Ministerului rus de Externe (...) privind retragerea Federaţiei Ruse din Organizaţia Mondială a Turismului", indică un decret semnat de premierul Mihail Mişustin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE