Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 100. Zelenski: „Am apărat Ucraina timp de 100 de zile. Victoria va fi a noastră”

100 de zile. Atât s-au scurs de când Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii „militare speciale" în țara vecină, Ucraina. De fapt, un război în toată regula. Pentru întreaga lume, începerea războiului a fost un șoc. Pentru ucraineni este o tragedie în derulare.

Luptele din Ucraina s-au intensificat în estul țării. Kievul cere Occidentului mai multe arme pentru a încerca să reziste în fața avansului făcut de armata Rusiei în regiunea Donbas. Cele mai afectate orașe sunt Severodonețk și Sloviansk. Ucraina pierde în luptă câte 100 de soldați pe zi.

Soldații ucraineni rezistă cu ultimele forțe în zonele pe care încă le controlează în Donbas. În acest timp ei așteaptă rachetele cu rază lungă de acțiune și drone de atac și speră că acestea îi vor ajuta să poată opri avansul lent, dar sigur, al trupelor rusești.

În orașul Sloviansk bombardamentele s-au intensificat. Acum trei luni aici erau peste 100.000 de locuitori. Astăzi, Sloviansk este un oraș fantomă.

Severodonețk, la aproximativ 85 km spre est, este deja aproape sub controlul total al trupelor ruse. Coloanele de fum care se ridică peste oraș indică intensitatea luptei.

În conferința de presă zilnică susținută la Moscova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a declarat că rachetele și artileria au lovit în această săptămână peste 130 de posturi de comandă ale Ucrainei. El a adăugat că Rusia a oprit intrarea „mercenarilor” străini care doreau să lupte alături de armata ucraineană.

Ucraina a recunoscut că în fiecare zi pierde între 60 și 100 de soldați, iar 500 sunt răniți. Oficialii au mai spus că trupele invadatoare ale Rusiei controlează deja 20% din teritoriul ucrainean.

Doi jurnalişti ai Reuters au fost răniţi în Ucraina, iar şoferul lor a fost ucis

UPDATE 21:00: Agenţia de presă Reuters a anunţat că doi jurnalişti ai săi au fost răniţi uşor în Ucraina, iar şoferul lor a fost ucis.


Şoferul şi autovehiculul cu are se deplasau reporterii erau puse la dispoziţie de separatiştii ruşi. Echipa a fost atacată cu focuri de armă, în timp ce se îndrepta către Severodoneţk.

Reuters nu a oferit alte detalii despre identitatea jurnaliştilor, despre starea lor sau despre circumstanţele incidentului.

,Cel puţin opt jurnalişti şi-au pierdut viaţa în Ucraina, de la începutul invaziei ruse, în timp ce îşi făceau meseria, arată un bilanţ al organizaţiei neguvernamentale Reporteri Fără Frontiere, potrivit Agerpres.

Zelenski, în ziua 100 de război în Ucraina: „Victoria va fi a noastră”

UPDATE 16.00: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa nu se va opri din a lupta împotriva Rusiei.

„Echipa noastră este mult mai mare. Forțele armate ucrainene sunt aici. Cel mai important, oamenii noștri sunt aici. Am apărat Ucraina timp de 100 de zile. Victoria va fi a noastră!”, a mai spus Zelenski.

Rusia vede un risc în „remilitarizarea” Germaniei

UPDATE 15.25 Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a spus că o creștere a cheltuielilor militare din partea Germaniei este echivalentă cu remilitarizarea țării, iar acest fapt va duce, în opinia ei, la creșterea riscurilor de securitate pentru Moscova.

„Percepem declarațiile cancelarului german, Olaf Scholz, drept o nouă confirmare a faptului că Berlinul se află pe o traiectorie de remilitarizare. Cum se va sfârși lucrul acesta? Știm răspunsul din istorie”, a precizat Zaharova, după cum relatează euronews.com.

Uniunea Europeană a adoptat oficial un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei

UPDATE 14.25 Statele Uniunii Europene au adoptat vineri al șaselea pachet de sancțiuni îndreptat împotriva Rusiei, ca răspuns la invadarea Ucrainei. Anunțul a fost făcut de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borell.

Potrivit șefului diplomației europene, Josep Borrell, șancțiunile vizează „capacitatea Rusiei de a finanţa războiul”, relatează dpa, citată de Agerpres.

NATO ar trebui să ia în considerare varianta prin care Ucraina devine membru „de facto”

UPDATE 13.30: Ministrul ucrainean al Apărării susține că NATO ar trebui să ia în considerare ideea de a acorda Ucrainei statutul de membru „de facto” al Alianței.

Ucraina investighează deportarea forţată a copiilor ucraineni în Rusia ca posibil genocid

UPDATE 12.30: Procurorii care investighează cazuri de crime de război din Ucraina examinează acuzațiile de deportare forțată a copiilor în Rusia.

Bătălia pentru Severodoneţk nu s-a terminat

UPDATE 11.40: Armata ucraineană a declarat vineri că a reuşit să-şi menţină poziţiile la Severodoneţk, oraş strategic important în regiunea Lugansk (estul Ucrainei) în cursul nopţii, relatează dpa.

„Luptele continuă în centrul oraşului Severodoneţk", a indicat Statul Major al forţelor armate ucrainene în raportul său zilnic asupra evoluţiei situaţiei de pe front, adăugând că forţele ruse bombardează continuu poziţiile ucrainene din oraş, precum şi în suburbiile acestuia Borivsk şi Ustinovka şi în oraşul Lisiceansk de peste râul Siverski Doneţ.

La Severodoneţk, trupele ruse continuă să tragă asupra poziţiilor ucrainene şi a infrastructurii civile, iar avioanele de asalt au lansat lovituri aeriene.

Ucraina îl acuză de trădare pe politicianul Viktor Medvedciuk, aliat al lui Vladimir Putin

UPDATE 10.40: Biroul de Stat pentru Investigaţii din Ucraina a anunţat joi că a încheiat o anchetă preliminară celei judiciare împotriva politicianului prorus Viktor Medvedciuk, aliat al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Medvedciuk este acuzat de trădare şi de încălcarea legilor războiului, fapte pentru care ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare, arată un comunicat de pe site-ul de internet al Biroului.

Peste 1,1 milioane de ucraineni au intrat în România de la începutul conflictului din ţara vecină şi până în prezent

UPDATE 09.30: Peste 1,1 milioane de ucraineni au intrat în România de la începutul conflictului din ţara vecină şi până în prezent, a anunţat vineri Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 90.059 de persoane, dintre care 8.029 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 22,2% faţă de ziua precedentă).

Republica Moldova interzice difuzarea de emisiuni de ştiri ruseşti la radio şi televiziune

UPDATE 08.50: Parlamentul Republicii Moldova a adoptat joi o lege ce interzice difuzarea de emisiuni de ştiri ruseşti în această ţară, unde tensiunile între forţele prooccidentale şi cele proruse s-au accentuat odată cu conflictul din Ucraina.

Potrivit acestei legi asupra „securităţii informaţiei", este interzisă „transmiterea la radio şi la televiziune a emisiunilor de ştiri, militare, politice şi analitice ale unei ţări care nu a ratificat convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră".

De asemenea, 50% dintre programele străine difuzate la televiziune trebuie să provină din Uniunea Europeană (UE), SUA sau din ţări semnatare ale acestei convenţii europene.

Principalele evenimente:

Secretarul general al NATO a afirmat că „Occidentul trebuie să se pregătească de un război de uzură pe termen lung în Ucraina”

Ţările occidentale trebuie să se pregătească de "un război de uzură" pe "termen lung" în Ucraina, a avertizat joi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg la Washington, după o întrevedere cu preşedintele american Joe Biden.

„Trebuie să fim pregătiţi pe termen lung. Pentru că ceea ce vedem este că acest război a devenit acum un război de uzură", a declarat Jens Stoltenberg în faţa jurnaliştilor.

Administraţia prorusă din regiunea Zaporojie anunţă că va prelua controlul proprietăţilor statului ucrainean

Administraţia prorusă instalată de Moscova în teritoriile ocupate în regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, a anunţat joi că va prelua controlul proprietăţilor aparţinând statului ucrainean, potrivit Agerpres.

„Regiunea eliberată Zaporojie naţionalizează proprietăţile statului ucrainean. Decretul în chestiune a fost semnat de şeful administraţiei militaro-civile a regiunii"
, a declarat pe Telegram unul dintre membrii săi, Vladimir Rogov.

Reprezentanţii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au aprobat joi un al șaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei

Reprezentanţii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene (UE) au aprobat joi un al 6-lea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, care include un embargo petrolier cu anumite scutiri, dar nu prevede înscrierea şefului Bisericii Ortodoxe Ruse pe lista neagră a celor vizaţi de sancţiuni, informează surse diplomatice.

Noua ambasadoare americană la Kiev, Bridget Brink, a promis joi că SUA vor ajuta Ucraina „să reziste agresiunii ruse"

Noua ambasadoare americană la Kiev, Bridget Brink, a promis joi că SUA vor ajuta Ucraina „să reziste agresiunii ruse", în primele declaraţii din capitala ucraineană de după redeschiderea ambasadei, la jumătatea lui mai.

Ea a făcut aceste afirmaţii după ce a fost primită de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a prezentat scrisorile de acreditare.

Invocând priorităţile Washingtonului pentru Ucraina, ea a evocat un ajutor pentru „a rezista" invaziei declanşate de Moscova pe 24 februarie, precum şi pentru „a garanta o Europă paşnică şi stabilă" şi „a arăta cu claritate că forţa nu determină dreptul".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE