Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Liderii UE sprijină decizia Croaţiei de a adopta moneda euro din 2023

Publicat de: Euronews

Croaţiei i se permite să folosească moneda euro din 2023, au decis vineri liderii Uniunii Europene, la summitul de la Bruxelles.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a felicitat Croaţia, într-un mesaj pe Twitter, spunând că euro este parte a „visului european”.

La mai puţin de 10 ani de la aderarea la UE (în 2013), Croaţia va deveni al 20-lea membru al zonei euro.

Susţinerea „este un excelent semnal pentru Croaţia şi pentru economia ţării”, a afirmat premierul croat Andrej Plenkovic, la sosirea la summitul de la Bruxelles, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Acesta a adăugat: „Croaţia este pregătită pentru zona euro”, subliniind cât de bine este deja consacrată moneda unică în economia ţării.

„70% din turiştii care sosesc în Croaţia vin din ţări membre ale zonei euro, două treimi din schimburile noastre comerciale sunt cu state din zona euro”, a mai explicat Plenkovic.

La 1 iunie, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că Croaţia este pregătită să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2023, îndeplinind cele patru criterii nominale de convergenţă, iar legislaţia sa este pe deplin compatibilă cu cerinţele tratatului şi cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE