Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderii statelor baltice cer o prezenţă militară a NATO mai solidă în regiune

Președintele lituanian Gitanas Nauseda şi omologul său leton Egils Levits au cerut marţi, înaintea unei vizite a cancelarului german Olaf Scholz la Vilnius, o prezenţă militară a NATO mai solidă în regiunea baltică, în contextul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei.

„Summitul NATO de la Madrid trebuie să fie summitul deciziilor”, a declarat Gitanas Nauseda, potrivit dpa, citată de Agerpres. Acesta a mai adăugat că Lituania speră să ajungă la un acord cu aliaţii săi cu privire la „trecerea de la descurajare la apărare activă, de la batalion la brigadă, de la poliţie aeriană la apărare aeriană”.

La rândul său, Egils Levits şi-a exprimat speranţa că vizita cancelarului german la Vilnius va aduce „propuneri concrete” pentru consolidarea apărării flancului estic al NATO.

În timpul vizitei la Vilnius, cancelarul german Olaf Scholz va avea discuţii cu Nauseda şi cu premierii celor trei ţări baltice, agenda fiind marcată de problema întăririi securităţii în flancul estic al NATO, în contextul agresiunii ruse din Ucraina.

Lituania are frontieră comună cu enclava rusă Kaliningrad, dar şi cu Belarus, ţară al cărei teritoriu a fost folosit de armata rusă pentru a-şi lansa invazia împotriva Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE