Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Letonia, pe cale de a reintroduce serviciul militar obligatoriu în contextul războiului din Ucraina

Letonia este pe cale să reintroducă serviciul militar obligatoriu, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Rusia vecină și al războiului din Ucraina.

Țara baltică are în prezent doar 7.500 de soldați activi și membri ai gărzilor naționale, care beneficiază de sprijinul a 1.500 de soldați NATO.

Noua reglementare vizează doar bărbații și va fi introdusă treptat începând cu 2023, spun oficialii letoni.

"Actualul sistem militar din Letonia și-a atins limitele", a declarat marți ministrul Apărării, Artis Pabriks.

"În același timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia își va schimba comportamentul", a adăugat el.

Letonia a renunțat la serviciul militar obligatoriu după aderarea la NATO. Din 2007, armata sa este formată din soldați de carieră și voluntari din garda națională care servesc infanteriei, cu jumătate de normă, la sfârșit de săptămână.

Noua reglementare prevede ca, de două ori pe an, câte 500 de tineri să aibă posibilitatea de a alege între 11 luni de serviciu militar, înrolarea în garda națională sau ocuparea unor posturi în cadrul poliției și serviciilor de urgență.

Planul de augumentare a forțelor armate letone cu până la aproximativ 50.000 de soldați activi trebuie să treacă de Executivul și legislativul Letoniei.

Gatis Priede, membru al gărzii naționale, a salutat decizia ca fiind "cea mai bună veste" care ar fi trebuit să fie reintrodusă după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014.

"Este ceea ce trebuie făcut: să pregătim mai mulți rezerviști pentru armata noastră și pentru forța NATO în general, care încă lipsește cu desăvârșire în nordul Europei și în regiunea baltică", a declarat el pentru AFP.

Pabriks a anunțat, de asemenea, că intenționează să construiască o bază militară în apropierea orașului Jēkabpils din sud-estul țării, care ar fi mai aproape de granița cu Rusia decât actuala bază din Ādaži.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE