Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Laura Codruța Kovesi s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski. Procurorul șef a participat la o conferință privind crimele de război

Procurorul-șef european Laura Codruța Kovesi a vizitat orașul Lvov din Ucraina unde a participat la conferința "Uniţi pentru justiţie" de la Lvov pentru extinderea competenţelor parchetului european (EPPO) pentru investigarea eludării sancţiunilor UE împotriva Rusiei. La întâlnire au participat și președintele Volodimir Zelenski, dar și procurorul general de la Kiev. Subiectul discuțiilor a fost centrat pe crimele comise de armata rusă în Ucraina.

“Sunt aici pentru a lua atitudine alături de voi împotriva noului avatar al răului radical”, a menționat Laura Codruța Kovesi în discursul său. Șefa Parchetului European a mai adăugat că procurorii europeni vor căuta o cale prin care autorii crimelor de război să fie trași la răspundere. 

"EPPO poate face mult mai mult pentru a ajuta. Acţionăm ca un birou unic cu o structură descentralizată. Nimeni nu are mai acces la mai multă informaţie decât avem noi, comparativ cu metodele de coordonare transfrontalieră tradiţionale suntem mult mai rapizi", a spus procuroarea şefă europeană în discursul susţinut la conferinţă.

Investigarea fraudelor ce afectează interesele financiare la UE

Ea a spus că EPPO este "cel mai puternic instrument de investigaţie şi urmărire" disponibil în UE în ceea ce priveşte criminalitatea financiară transfrontalieră. "Nu există nicio cale mai bună pentru UE să-şi exercite întreaga forţă a puterii sale economice colective şi a sistemelor sale de justiţie penală asupra celor care ajută la eludarea sancţiunilor", a pledat Kovesi.

EPPO este gata "să lupte cu infractorii care ascund originea, destinaţia sau proprietatea bunurilor care intră sub regimul sancţiunilor UE. Asta va ajuta la încetinirea efortului de război rusesc şi, odată cu confiscărilor care vor urma urmăririi penale, chiar va contribui la finanţarea reconstrucţiei Ucrainei după război".

Ea a vorbit și despre deportarea a mii de copii ucraineni în Rusia. Laura Codruța Kovesi a anunțat că Parchetul European poate ajuta autoritățile Ucrainene în investigarea fraudelor ce afectează interesele financiare ale Uniunii Europene.   

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE