Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kremlinul vrea mai multă cenzură. Noua lege anti-LGBT ar putea afecta și publicațiile literare

În Rusia, cenzura se simte tot mai apăsător. Editurile trag un semnat de alarmă și susțin că noua lege anti-LGBT ar putea afecta creațiile literare.

Duma de Stat a Rusiei adoptat, în a treia lectură, un pachet de legi care interzice propaganda LGBT și incriminează distribuirea de informații care încurajează schimbarea de sex în rândul adolescenților. Reglementările, care prevăd amenzi de până la 5 milioane de ruble rusești, adică aproape 80.000 de euro pentru persoanele juridice, vizează filmele distribuite în cinematografe sau cărțile.

Evghenii Kopyov, reprezentantul unei edituri: Dacă aceste reguli sunt interpretate extensiv, acest lucru ar putea afecta un volum mare de literatură, inclusiv literatura clasică. Totul va depinde de modul în care vom comunica cu autoritățile de reglementare.

Editorii spun că de frica unor sancțiuni, autorii s-ar putea autocenzura.

Marina Kadetova, redactorul-șef al unei edituri: Multe, multe restricții. Bineînțeles, acestea afectează activitatea unei edituri, în special autocenzura. Editorii sunt speriați, în general.

Efectul cenzurii poate genera atracție pentru cărți mai radicale sau mai revoluționare

S-ar putea întoarce timpurile din perioada sovietică, când oamenii citeau cărți pe ascuns, chiar și atunci când acestea erau interzise.

La câteva luni după ce a invadat Ucraina, Rusia a înăsprit legea cu privire la așa-numiți “agenți străini”. Ei sunt considerați persoane și entități finanțate de organizații de peste hotare. Acum, în registrul “agenților străini” sunt incluși peste 300 de cetățeni și organizații din Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE