Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, despre criza energiei. „Putem să garantăm românilor din țară că la iarnă nu vor trebui să stea nici în frig, nici în întuneric”

Klaus Iohannis le-a dat asigurări românilor că la iarnă nu vor trebui să stea „nici în întuneric, cu toate că situația este complicată”. Aflat la San Francisco, președintele s-a întâlnit cu peste 300 de români stabiliți în Statele Unite, cărora le-a spus că „Guvernul României nu stă degeaba”.

„Criza energetică este, din păcate, o realitate și pentru România. Criza energetică nu înseamnă doar că energia a devenit mai scumpă – a devenit și mai greu de obținut. Este, pe de altă parte, îmbucurător că împreună cu Guvernul am reușit să menținem prețurile la un nivel rezonabil și, în același timp, putem să garantăm românilor din țară că la iarnă nu vor trebui să stea nici în frig, nici în întuneric, cu toate că situația este complicată”, a declarat președintele României.

Klaus Iohannis: „Este criză, peste criză, peste criză şi totuşi ne descurcăm”

„În ce priveşte crizele cu care ne confruntăm în România, cred că suntem într-o situaţie în care nu am fost demult, este criză, peste criză, peste criză şi totuşi ne descurcăm. (...) Am vrut să vă descriu aceste lucruri, pentru ca să înţelegeţi că avem o situaţie care, pe de o parte, este plină de dificultăţi, pe de altă parte, este plină de oportunităţi şi doar ingeniozitatea şi inventivitatea şi dărnicia românilor face ca în toate aceste crize să avem, totuşi, surprinzător, o creştere economică şi, în mod nesurprinzător, această inovativitate, ingeniozitate şi hărnicie face ca şi dumneavoastră să o duceţi bine aici", a menționat Iohannis.

Președintele României: „Speranța noastră este că acest război nu va escalada”

„Este complet neașteptat, este tragic că avem iarăși un război în Europa și speranța noastră este că acest război nu va escalada. Aici sunteți oarecum departe de aceste orori, noi suntem foarte aproape. România are, dintre toți aliații NATO, cea mai lungă graniță comună cu Ucraina și noi credem că este corect, este moralmente corect, este etic corect să ajutăm Ucraina, și o facem în toate planurile”, a mai precizat șeful statului.

Klaus Iohannis s-a întâlnit joi cu membri ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii, context în care a afirmat că România este într-o situaţie complicată din cauza războiului din Ucraina.

"România este într-o situaţie, pe de o parte, extrem de complicată, din motive legate de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, (...) pe de altă parte, cred că este bine să se ştie că românii şi Guvernul României nu stau degeaba, se implică, muncesc şi în mod, pentru mulţi, surprinzător, pentru mine, natural, România merge bine şi economia românească creşte”, a mai spus Iohannis.

Președintele a reamintit că România a primit aproape două milioane şi jumătate de refugiaţi ucraineni şi a contribuit la exportul de cereale din Ucraina.

"Până acum, 60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin România şi în continuare facem eforturi pentru a creşte acest aport", a declarat Iohannis.

Parteneriatul Strategic cu SUA

Președintele a vorbit și despre Parteneriatul Strategic cu SUA.

"Dacă vrem să vedem ce s-a întâmplat în Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA în 25 de ani, putem să vedem, sigur, în primul rând, zona de securitate. Şi la momentul acesta când vorbim, foarte mulţi militari americani, cu dotări dintre cele mai moderne, se află în bazele din România. Pe de altă parte, şi datorită sprijinului american, România este în NATO.

Este cea mai puternică garanţie de securitate de care a beneficiat România vreodată, dar nu este singura zonă. Zona economică din Parteneriatul Strategic s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme. Sunt foarte multe firme din Statele Unite care activează în România. Sunt încă, din păcate, foarte puţine firme româneşti care activează în Statele Unite, dar poate aici mai e loc de dezvoltare", a mai afirmat Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE