Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kelemen Hunor, despre Coaliție: „Este o relație colegială, corectă, între toate cele trei formațiuni politice”

„În coaliția de guvernare relația este colegială și corectă”, a declarat președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor la Bună seara, România.

Cum ați caracteriza actuala relație dintre PSD și PNL?

„Este o relație colegială, corectă, între toate cele trei formațiuni politice. Sigur, fiecare este cu istoria sa. Nu poți să spui că nu au fost în trecut probleme, dispute, dar și colaborări au fost. FIecare coaliție este dificilă, fiindcă toate înseamnă și compromisuri și să renunți la orgolii și modestie, dacă se poate vorbi în politica românească de modestie, și simțul măsurii. Aceste principii, valori, în orice coaliție sunt importante. Trebuie să știi să îl asculți pe celălalt și să cauți un numitor comun”, a mai explicat Kelemen Hunor.

De câte ori ați simțit fricțiuni?

„La nivel central, de conducere, sunt mai puține fricțiuni. În teritoriu, în judete sunt conflicte mai substanțiale, dar la nivel de vârf, nu. Când am vorbit de impozite, taxe s-a simțit o viziune diferită. Impunerea nu este o abordare corectă. Dacă cineva se simte umilit într-o echipă, mai repede sau mai târziu lucrurile vor exploda. În politica nu rămâne nicio poliță neplătită. Cei care au fost prea agresivi, lacomi au pierdut. Este o coaliție foarte funcțională. Ce mă nemultumeste pe mine este faptul că nu există o guvernare politică. Oamenii politici vin cu idei foarte bune, intră în ministere și vin cu răspunul că nu se poate. Funcționarii publici lasă o amprentă foarte pregnantă asupra guvernării. De multe ori nici legile nu ne ajută când vrem să facem o reformă. Nu poți să te duci să spui că eu am vrut, dar nu m-a lăsat funcționarul. Nu vreau să spun că lipsește dimensiunea intelectuală a politicii, dar trebuie să fii în stare, ca lider politic, să ai o viziune pe termen lung, dincolo de ciclul electoral.”, a mai spus vicepremierul.

Au fost zile când PSD a ieșit să lanseze public o idee, iar ziua s-a încheiat cu liberalii care spuneau că nu sunt de acord cu acea idee.

„Așa a fost și invers. Premierul trebuie să își asume un punct de vedere. Dacă nu ești de acord cu premierul ori accepți ori pleci, nu există a treia posibilitate. Liberalii au în plus această posibilitate de a impune decizii, dar foarte rar simți că cineva vrea să pună pumnul în gura celuilalt”, a mai spus președintele UDMR, adăugând că „PSD este cea mai mare formațiune din coaliție și se simte acest lucru”.

Liberalii au posibilitatea de a impune decizii. Ce se întâmplă odată cu rotativa?

„Lucrurile sunt foarte simple. Există un acord în coalitie, de anul trecut. Anul viitor, în mai, trebuie să se faca rocada. PSD nu are altă soluție decât să vină cu un premier și acela este președintele partidului. Se face rocada și echipa guvernamentală trebuie să meargă înainte. Guvernarea nu va avea de suferit”, a mai spus Kelemen Hunor la Euronews România.

Cum apreciați compensarea carburanților?

„Au fost mai multe variante pe masă, mai multe analize. Atât s-a putut asuma pentru a nu afecta bugetul și, probabil, că vom reveni asupra acestei chestiuni peste trei luni de zile. Nu știu exact dacă vom suporta mai mult din buget. Vom cheltui până în 300 de milioane, în funcție de consum lunar, ceea ce este o sumă foarte mare. Nu am putut mai mult, fiindcă nu avem nicio companie de stat în zona petrol-rafinărie și nu putem umbla la marja de profit. România nu are o companie petrolieră de stat, deci nu poate urma modelul Ungariei. Din pacate, ne așteaptă o perioadă lungă de timp, cu crize multiple, criză energetică, alimentară, inflație. Nici eu nu vreau austeritate”, a adăugat președintele UDMR.

Vicepremierul a adăugat că a pledat, la un moment dat, pentru înjumătăţirea TVA şi pentru reducerea accizelor.

„Am spus, la un moment dat, să înjumătăţim TVA şi să reducem accizele cel puţin pentru un an de zile, dar acest lucru ar fi însemnat să nu avem venituri la bugetul de stat şi să nu avem garanţia că preţurile vor scădea cu 2-3 lei pe litru", a mai spus liderul UDMR.

Revizuirea Constituției

„Nu vom scăpa de un referendum pentru revizuirea Constituţiei. Întrebarea este dacă mai vrem să amendăm acolo ceva sau nu, dacă vrem să revizuim Constituţia în două, trei puncte mai importante sau mai puţin importante sau nu. Această iniţiativă a USR-iştilor a trecut. USR încă nu a cerut pe ordinea de zi a Senatului acest proiect, fiindcă aşteaptă momentul 2024 să se poată folosi electoral. Poate să ceară şi coaliţie, oricine poate să ceară să poată fi pusă pe ordinea de zi. Dacă nu cere nimeni, în 2024 ne vom lovi de această chestiune, în funcţie de calcule. Ei nu pot abandona această iniţiativă. Întrebarea este care va fi timeing-ul, în 2022-2023 sau în 2024, când, fiind an electoral, poţi să foloseşti o astfel de iniţiativă. Asta este o altă discuţie, vom vedea care este concluzia lor. Dar în acest mandat e foarte greu să nu existe un referendum", a adăugat Kelemen Hunor.

Sunteți confortabil să existe suspiciuni de plagiat în cabinetul dumneavoastră?

„Dacă ne referim la decizia în justiție, există o problemă care trebuie văzută și justiția nu a intrat pe procedură, după care există forurile academice, care trebuie să decidă dacă cineva a fost acuzat de plagiat. Nu-mi place plagiatul de niciun fel. Pe speță nu mă pronunț și ar fi greșit să vorbesc eu public despre asta, dar motivarea judecătorului era o motivare destul de discutabilă. Nu înțeleg de ce se înghesuie oamenii politici la doctorat. Dacă nu ai ambiție să faci o carieră în cercetare atunci faci ca să ce? Să fie o ambiție personală. Eu cred că este vorba despre statutul social. Văd că oamenii care fac doctorate scriu în fata numelui. A fost o modă în Romania. Poate și eu am fost la un moment dat tentat să fac doctorat, până la urmă am spus că nu vreau carieră academică și am renunțat”, a precizat vicepremierul.

Simțiți că trăiți în România educată?

„Nu trăim în România educată. Sper ca copiii și nepoții mei să trăiască într-o Românie și mai educată. Sunt convins că anul 2023-2024 deja poate fi gândit pe noua lege a educației, nu mai repede, fiindcă nu există timp. Proiectele nu sunt gata, dar primul pas trebuie făcut prin rescrierea legilor. Suntem conștienți de provocările societății actuale și de viitor”, a încheiat Kelemen Hunor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE