Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Josep Borrell cere accelerarea livrărilor de muniţii pentru Ucraina

Uniunea Europeană trebuie să accelereze livrarea de muniţii pentru Ucraina, care are nevoie de 1.000 de proiectile de artilerie numai în regiunea Bahmut, a susţinut sâmbătă înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, citat de Reuters.

Oficialul european se află la Stockholm, unde găzduieşte alături de ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, Forumul ministerial UE-Indo-Pacific, în contextul preşedinţiei suedeze a Uniunii Europene.

Potrivit lui Borrell, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a afirmat în faţa omologilor săi europeni, cu care s-a întâlnit la Stockholm, că Ucraina are nevoie de mai multă susţinere pentru a se apăra de agresiunea Rusiei.

Borrell: Ucraina are nevoie în special de muniţie cu rază lungă de acţiune

Întrebat cum ar putea acţiona europenii pentru aprovizionarea mai rapidă cu muniţii a Ucrainei, Borrell arătat că statele membre alee Uniunii ar putea recurge la rezervele naţionale şi trebuie să depăşească obstacolele logistice. El a precizat că Ucraina are nevoie în special de muniţie cu rază lungă de acţiune, deoarece "ruşii bombardează de la distanţe mari", iar "ucrainenii trebuie să aibă capacitatea de a ajunge (...) la aceleaşi distanţe".

Înainte de întâlnirea cu miniştrii europeni de externe, Kuleba a susţinut acelaşi lucru - prioritatea trebuie să fie muniţia de artilerie cu rază lungă de acţiune.

UE a aprobat la nivel ministerial, în martie, un plan în valoare de cel puţin două miliarde de dolari pentru a asigura Ucrainei un milion de proiectile de artilerie şi rachete într-un interval de 12 luni. Planul se bazează pe disponibilitatea ţărilor europene de a trimite muniţie din stocurile existente şi pe comenzile viitoare făcute în comun.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE