Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden va semna un ordin executiv care ar urma să protejeze accesul femeilor la avort şi contracepţie

Preşedintele american Joe Biden va semna vineri un ordin executiv care ar urma să protejeze accesul femeilor la avort şi contracepţie după ce Curtea Supremă a anulat verdictul Roe v Wade care legaliza avortul, a anunţat Casa Albă.

Biden este sub presiunea susţinătorilor, în special progresişti, de a acţiona după decizia capitală a Curţii Supreme, care a anulat aproximativ 50 de ani de protecţie pentru drepturile reproductive ale femeilor.

Preşedintele SUA va cere Departamentului serviciilor de sănătate să ia măsuri pentru a proteja şi extinde accesul la „medicaţie pentru avort” aprobată de Agenţia federală pentru hrană şi medicamente (FDA), a informat Casa Albă.

De asemenea, el va ordona departamentului să se asigure că femeile au acces la asistenţă medicală de urgenţă, servicii de planificare familială şi contracepţie, inclusiv dispozitive intrauterine (DIU), relatează Reuters, citată de Agerpres.

Procurorul general al SUA şi consilierul Casei Albe vor convoca avocaţi pro bono şi alte organizaţii pentru a furniza consiliere juridică pentru pacientele care vor să avorteze, precum şi unităţilor care asigură astfel de servicii.

Asta ar putea include „protejarea dreptului de a călători în afara statului pentru a primi îngrjire medicală”, a mai precizat Casa Albă într-un comunicat.

Ordinul executiv al lui Biden de vineri are drept scop şi protejarea vieţii private a pacienţilor sau asigurarea siguranţei pentru clinicile mobile pentru avorturi de la graniţele statelor. De asemenea, decizia impune stabilirea unei task force pentru a coordona răspunsul administraţiei în privinţa asigurării accesului la îngrijiri medicale pentru femeile însărcinate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE