Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italienii renunță la uleiul de măsline din cauza prețurilor tot mai mari

Italienii renunță în număr tot mai mare la uleiul de măsline. Din cauza prețurilor din ce în ce mai mari, o treime dintre locuitorii din peninsulă nu au mai cumpărat produsul. Și au abandonat unul dintre pilonii dietei mediteraneene în favoarea uleiurilor de floarea soarelui sau de porumb.

Datele apar într-un studiu făcut de Institutul Piepoli.

Ce a cauzat scumpirea uleiului de măsline

Cum prețul unui litru de ulei de măsline a crescut într-un an de la 4 la 9 euro, 45% dintre italieni s-au orientat către alte tipuri de uleiuri. Astfel că, față de alți ani, în 2023 au cumpărat doar jumătate din cantitatea de ulei extravirgin.

Sara Merigo, director executiv al Institutului Piepoli: "Deci, de fapt, prețul, inflația etc. au avut un impact asupra consumului și, prin urmare, asupra frecvenței de cumpărare a produsului. În mod substanțial, scăderea consumului a fost în favoarea altor tipuri de uleiuri care sunt ulei de semințe sau, în orice caz, uleiuri mai ieftine. Și, practic, aceasta a fost o transformare în obiceiurile de cumpărare care afectează în mod evident obiceiurile alimentare."

În studiu au fost implicați 500 de adulți, iar marja de eroare este de plus minus 4,4%. Analiștii spun că scumpirea este cauzată de faptul că Spania, cel mai mare producător mondial de ulei de măsline, nu are stocuri disponibile.

"Putem economisi din altă parte"

Chiar dacă prețul este mult mai mare față de alți ani, șunt și italieni care nu renunță la uleiul de măsline.

"În comparaţie cu anul trecut am continuat să cumpărăm ulei de măsline şi am văzut o creştere a preţului probabil cauzată de diverse fenomene, dar continuăm să cumpărăm, nu renunţăm la uleiul de măsline", spune un bărbat.

"Ulei de măsline... Ei bine, ar putea exista uleiuri de calitate mai slabă, dar acestea nu sunt cele mai bune, cum ar fi uleiul de turte sau de semințe, putem economisi din altă parte, dar vom continua să folosim ulei de măsline", spune alt bărbat.

Uleiul extravirgin nu s-a scumpit doar în Italia, ci și în alte țări europene. Producătorii italieni de ulei de măsline contestă datele prezentate în studiu și spun că vânzările de uleiului de calitate superioară sunt chiar în creștere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE