Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italia şi Franţa, lideri ai turismului din Uniunea Europeană

Uniunea Europeană avea anul trecut un total estimat de 28,1 milioane de paturi disponibile în cele 597.000 de unităţi de cazare turistică, iar Italia şi Franţa reprezentau uşor peste o treime din totalul capacităţii disponibile, cu 5,1 milioane de paturi fiecare, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Italia şi Franţa sunt urmate de Spania (3,8 milioane de paturi, reprezentând 13% din total) şi Germania (3,5 milioane, 12%).

Comparativ cu 2020, anul când a izbucnit pandemia de COVID-19, numărul paturilor şi cel al unităţilor de cazare turistică a rămas stabil. Totuşi, comparativ cu 2019, numărul paturilor în 2021 a scăzut cu 2% (28,8 milioane), iar numărul unităţilor de cazare turistică cu 3% (în total erau 617.953).

Datele pentru 2021 arată că trei sferturi (75%) din cele 591 milioane de nopţi petrecute de oaspeţii internaţionali în unităţile de cazare turistică din UE au aparţinut turiştilor care veneau din alte state membre ale blocului comunitar, în timp ce 16% erau din alte ţări din Europa (din care aproape jumătate erau rezidenţi din Marea Britanie).

Au existat modificări în urma restricţiilor de călătorie impuse în pandemie

Comparativ cu 2019, au existat modificări în urma restricţiilor de călătorie impuse în pandemie, cu o creştere substanţială de 15 puncte procentuale (pp) a numărului nopţilor petrecute de turiştii care veneau din alte state membre ale blocului comunitar şi o scădere cu 8 pp a numărului nopţilor petrecute de turiştii din alte ţări din Europa.

În plus, anul trecut doar 8% din nopţile petrecute de oaspeţii internaţionali au fost petrecute de turişti care veneau din alte regiuni, comparativ cu 16% în 2019.

În 2021, turiştii din America de Nord reprezentau 4% din totalul nopţilor petrecute de oaspeţii internaţionali în unităţile de cazare turistică din UE, în timp ce oaspeţii din Asia reprezentau 2%, cei din America de Sud şi Centrală - 1%, cei din Africa aproape 1%, iar cei din Oceania - 0,2%. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE