Iranul va continua să îmbogățească uraniu 'cu sau fără un acord' cu puterile mondiale, a afirmat duminică șeful diplomației iraniene, într-un moment în care Teheranul poartă discuții cu Washingtonul și puterile europene asupra programului său nuclear, informează AFP.
Țările occidentale, cu SUA în frunte, și Israelul considerat de experți singura putere nucleară din Orientul Mijlociu, suspectează Iranul că vrea să se doteze cu arme nucleare. Teheranul respinge aceste acuzații, apărând dreptul său la energia nucleară în scopuri civile.
Negocieri au început pe 12 aprilie sub medierea Omanului între Iran și SUA, menite să ducă la un nou acord pentru a încadra programul nuclear al Teheranului. Aceste negocieri reprezintă cel mai înalt nivel de angajament între cele două părți după retragerea unilaterală a Washingtonului, în 2018, din acordul internațional asupra nuclearului iranian încheiat cu trei ani mai devreme.
'Dacă SUA vor să garanteze că Iranul nu deține arme nucleare, un acord este la o aruncătură de băț', a declarat duminică ministrul de externe iranian Abbas Araghchi pe contul său de pe rețeaua socială X, la o săptămână după noi discuții în vederea unui nou acord.
'Suntem gata să începem un dialog serios pentru a ajunge la o soluție ce va garanta în mod durabil acest rezultat', a mai spus Araghchi.
Responsabilii americani și-au exprimat de mai multe ori opoziția față de îmbogățirea de uraniu de către Teheran, care nu încetează să sublinieze că programul său nuclear nu are scopuri militare.
'Îmbogățirea în Iran va continua, cu sau fără acord', a declarat Araghchi, duminică.
SUA, precum și Franța, Regatul Unit și Germania, dar și China și Rusia, sunt părți semnatare ale acordului internațional asupra programului nuclear iranian încheiat cu Teheranul în 2015.
Vineri, Iranul a purtat discuții în Turcia cu puterile europene asupra programului său nuclear, după un al 4-lea ciclu de negocieri cu medierea Omanului, pe 11 mai, între Iran și SUA, care nu au anunțat vreun progres, dar au afișat un optimism prudent.
Negocierile iraniano-americane sunt menite să ducă la încheierea unui nou acord care să împiedice Iranul să se doteze cu arma nucleară, o ambiție pe care Teheranul a negat-o mereu, în schimbul ridicării unei părți din sancțiunile ce paralizează economia iraniană.
Duminică, pe platforma socială X, Araghchi a criticat 'disonanța actuală între declarațiile publice și private' ale responsabililor americani.
Pe de altă parte, el a declarat înainte de aceasta că țara sa este gata 'să deschidă un nou capitol' cu țările europene, într-un moment în care acestea din urmă amenință să reimpună sancțiuni contra Teheranului.
'Vrem ca Europa să aibă rolul său (în discuțiile asupra programului nuclear), chiar dacă ea și-a minimizat rolul', a adăugat el.
Ministrul iranian a abordat discuțiile asupra programului nuclear iranian cu ministrul de externe al Omanului, Badr al-Boussaidi, și cu premierul Qatarului, Mohammed bin Abderrahman Al Thani, pe marginea unui forum diplomatic la Teheran.
Discuțiile s-au concentrat pe 'dispoziții legate de negocierile iraniano-americane menite să ducă la un acord' între cele două părți, a anunțat ministrul de externe al Omanului într-un comunicat.
Miniștrii iranian și qatarez au discutat despre mijloacele de a ajunge la 'acordul dorit între SUA și Iran', a declarat la rândul său diplomația Qatarului.
'Sperăm că discuțiile între Iran și SUA vor duce la un acord echitabil ce va garanta o stabilitate durabilă în regiune', a afirmat la rândul său președintele iranian, Massoud Pezeshkian, în timpul unei întrevederi cu ministrul omanez, potrivit agenției de presă Irna.