Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Simona Radiș și Ancuța Bodnar, fetele de aur ale canotajului românesc

Cu mai puțin de un an rămas până la startul Jocurilor Olimpice, componenții lotului de canotaj se pregătesc intens pentru Campionatele Mondiale de la Belgrad, programate la începutul lunii septembrie, competiție la care se vor împărți și biletele pentru Paris 2024.

Neînvinse din 2019, campioanele olimpice Simona Radiș și Ancuța Bodnar ne-au dezvăluit cum gestionează presiunea locului întâi, dar și la ce trucuri apelează înainte de competiție pentru a lua un avantaj psihologic în lupta cu adversarele lor.

Campioane olimpice, mondiale și europene, invincibile în ultimii patru ani în proba de dublu vâsle, Simona Radiș și Ancuța Bodnar se pregătesc acum pentru Campionatele Mondiale programate la începutul lunii septembrie, la Belgrad. Este și competiția la care componenții lotului național de canotaj pot obține calificarea la Jocurile Olimpice.

Simona Radiș, canotoare: "Important e ca noi să fim sănătoase, să ne antrenăm la fel de bine împreună, să avem grijă una de cealaltă, iar când vor veni competițiile, indiferent de calibrul lor, sunt convinsă că lucrurile vor decurge bine."

Ancuța Bodnar, canotoare: "Cred că reușim să gestionăm foarte bine presiunea, ea există, căci este ușor să ajungi sus, dar mai greu să te menții. Ne dorim la fiecare concurs să menținem șirul victoriilor, să ne facem treaba cât mai bine și să aducem bucurie celor care ne urmăresc."

Noi le batem pe ele înainte să plecăm pe apă

-Simona Radiș, canotoare

Fetele care domină cursa de dublu vâsle în canotajul mondial din 2019 ne-au vorbit despre legătura extrem de puternică dintre ele, dar și despre maniera în care reușesc să își domine adversarele, din toate punctele de vedere.

Simona Radiș, canotoare: "Oricât de puternice ar fi adversarele, atunci când mă văd pe mine foarte sigură, fără să mă las atinsă de nimic din exterior, ele fac un pas înapoi. Clar apare o teamă în mentalul lor. La ultimele două concursuri, îi spuneam Ancuței: noi le batem pe ele înainte să plecăm pe apă. De la locul de încălzire, de unde ne luăm bărcile să plecăm pe apă suntem concentrate, râdem, facem glume, fără stres, se vede că suntem bine, nu stresate sau cu teamă, pe ele le inhibă, lucru care mie îmi place, mai ales că am o vorbă, îmi place să lucrez adversarul la psihic. Este și ăsta un atu, pentru că nu contează doar pregătirea fizică. Competiția mentală începe de pe mal, cea fizică atunci când când se dă startul."

Cel mai bun echipaj din lume, în 2022

În 2022, Simona Radiș și Ancuța Bodnar au format cel mai bun echipaj din lume, distincție acordată de către Federația Internațională de Canotaj. La Campionatele Europene din Slovenia, din luna mai, delegația României a obținut șase medalii, dintre care cinci de aur.

Ancuța Bodnar, canotoare: "Cred că reușim să gestionăm foarte bine presiunea, ea există, căci este ușor să ajungi sus, dar mai greu să te menții. Ne dorim la fiecare concurs să menținem șirul victoriilor, să ne facem treaba cât mai bine și să aducem bucurie celor care ne urmăresc.

Urmează în septembrie Campionatul Mondial de la Belgrad, unde vom încerca să calificăm toate bărcile la Jocurile Olimpice de la Paris.

Relația noastră e una foarte bună, colaborăm foarte mult, rezolvăm orice problemă, lucru care ajută mult echipa, atât pe mal, cât și pe apă, căci așa suntem mai puternice."

Simona Radiș, canotoare: "Noi, momentan, am fost pe o linie ascendentă, și acum luptăm pentru a ne menține acolo. Este foarte dificil, dar zilnic ne antrenăm și dorim să păstrăm această poziție.

Atunci când merg la o competiție, mă gândesc că trebuie să dau totul și să fiu cea mai bună versiune a mea în acea zi.

Important e ca noi să fim sănătoase, să ne antrenăm la fel de bine împreună, să avem grijă una de cealaltă, iar când vor veni competițiile, indiferent de calibrul lor, sunt convinsă că lucrurile vor decurge bine.

Eu am foarte multă încredere în mine și în echipa mea. Suntem în aceeași barcă din 2019, stăm în aceeași cameră, s-a format o legătură foarte puternică între noi. Îmi place să iau atitudine de sportivă puternică, care știe ce vrea, încotro se îndreaptă. Cred că și intimidez adversarele prin statutul și statura mea de la competiții. Oricât de puternice ar fi adversarele, atunci când mă văd pe mine foarte sigură, fără să mă las atinsă de nimic din exterior, ele fac un pas în spate. Clar apare o teamă în mentalul lor.

La ultimele două concursuri, îi spuneam Ancuței, noi le-am bătut pe ele înainte să plecăm pe apă. De la locul de încălzire, de unde ne luăm bărcile să plecăm pe apă. Simplul fapt că suntem concentrate, râdem, facem glume, fără stres, se vede că suntem bine, nu stresate sau cu teamă, pe ele le inhibă, lucru care mie îmi place, mai ales că am o vorbă, îmi place să lucrez adversarul la psihic. Este și ăsta un atu, pentru că nu contează doar pregătirea fizică. Competiția mentală începe de pe mal, cea fizică atunci când când se dă startul."

În urmă cu doi ani, pe 28 iulie 2021, cele două canotoare câștigau aurul olimpic, singurul titlu olompic al României la Tokyo, și stabileau un nou record.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE