Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU | Nou set de măsuri în PE. Roberta Metsola: Reintroducem conceptele de responsabilitate, integritate și independență

Noile măsuri au ca scop reintroducea conceptelor de responsabilitate, integritate și independență, susține șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un interviu realizat de jurnalistul Euronews, Sandor Zsiros.

Potrivit președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, care a vorbit cu Euronews la Bruxelles, scopul este de a responsabiliza pe toată lumea din Parlament.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: „În cele din urmă, încrederea care s-a construit în 20 de ani este distrusă în câteva minute. Așadar, acum punem bazele unui set de măsuri mai rapide și mai prompte, dintre care unele trebuie consolidate, unele ar fi putut fi mai bine consolidate, iar unele trebuie introduse. În esență, reintroducem conceptul de responsabilitate, integritate și independență. Putem fi mândri de munca noastră, dar o putem îmbunătăți”.

Jurnalist Euronews: Credeți că această rețea a avut șansa de a influența deciziile reale de aici?

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: „Cercetăm totul. Analizăm ce călătorii au fost aprobate, vrem să vedem ce călătorii nu au fost declarate. Analizăm procesul prin care au fost prezentate amendamente, termene, modul în care sunt negociate rezoluțiile. Ceea ce vreau este să mă asigur că, cel puțin în privința sferelor de influență, semnalele de alarmă ar trebui să înceapă să se declanșeze mai devreme. De aceea trebuie să reglementăm mai bine accesul. Trebuie să reglementăm mai bine registrul de transparență. Dar trebuie să fim și alerți noi înșine. Și voi spune tuturor membrilor Parlamentului să fie atenți la acest lucru, dar și membrilor personalului. Dacă văd ceva ce nu este în regulă, ceva trebuie spus și ceva trebuie făcut”.

Jurnalist Euronews: Și va exista, de asemenea, protecție juridică pentru avertizorii din această instituție?

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: „Întotdeauna se poate îmbunătăți protecția avertizorilor. Spun acest lucru nu doar în calitate de politician, ci și de avocat. Pentru a proteja acest Parlament, membrii săi, odată ce văd nereguli, pot raporta în siguranță și pot fi protejați pe tot parcursul procesului. Trebuie să fiu garantul acestui lucru și să mă asigur de acest lucru”.

Jurnalist Euronews: Credeți că vor apărea noi nume în scandalul din Parlamentul European, fie că este vorba de asistenți sau de deputați?

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: „Nu este un lucru asupra căruia să pot specula în acest moment, dacă vor fi mai multe nume (implicate n.r.). Nu pot decât să asigur spectatorii și cetățenii că voi lua măsuri în cel mai corect și rapid mod posibil”.

Jurnalist Euronews: Unele partide politice și unele guverne prezintă Parlamentul European drept o instituție coruptă și spun că nu luăm lecții de la Parlament cu privire la statul de drept și corupția. Cum răspundeți acestui tip de critică?

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: „Cred că vor exista întotdeauna forțe în Europa care vor încerca să distrugă Uniunea Europeană și Parlamentul European, care este o casă a deschiderii, transparenței, o voce puternică în apărarea democrației, a drepturilor omului și a statului de drept. Răspunsul meu la această întrebare este reprezentat exact de măsurile pentru care am primit astăzi mandatul deplin din partea tuturor grupurilor politice din Parlament, de la stânga la dreapta”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE