Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Instanța supremă anulează o decizie a CSM privind excluderea lui Cristi Danileț din magistratură

Publicat de: Euronews

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat luni decizia CSM din decembrie 2021 prin care judecătorul Cristi Danileţ a fost exclus din magistratură pentru două postări pe TikTok.

Instanţa supremă a decis ca Danileţ să fie sancţionat doar cu "avertisment", potrivit Agerpres.

"Admite recursul declarat de domnul judecător Danileţ Vasilică-Cristi împotriva Hotărârii nr. 28J din 13 decembrie 2021, pronunţate de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM în dosarul nr. 25/J/2021. Casează în parte Hotărârea nr. 28J din 13 decembrie 2021, pronunţată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM în dosarul nr. 25/J/2021. În baza art. 100 lit. a) din Legea nr. 303/2004, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică - judecător la Tribunalul Cluj sancţiunea disciplinară constând în "avertisment" pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din aceeaşi lege. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate. Definitivă", se arată în decizia instanţei.

De menţionat că Danileţ mai are o decizie de excludere din magistratură din partea CSM, pronunţată în mai 2022, sub acuzaţia că face parte din două ONG-uri care au criticat partidele de la guvernare.

Pe 13 decembrie 2021, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare.

Este vorba de două postări pe reţeaua de socializare TikTok, despre care Danileţ susţine că nu au legătură cu justiţia, ci se referă la viaţa privată.

"Azi, s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru două filmuleţe publicate anul trecut pe Tik Tok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăţ o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmaţie în legătură cu Justiţia şi imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viaţa mea privată, pentru care nu înţeleg să dau socoteală nimănui. Abaterea reţinută este 'conduită prin care se aduce atingere imaginii Justiţiei'. Soluţia s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecţia Judiciară. Evident, voi formula recurs la ICCJ şi sunt sigur că se va remedia această soluţie. Îmi voi continua îndeplinirea atribuţiilor până se ia decizia finală", spunea Danileţ, în decembrie 2021.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE