Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încă patru nave cu cereale au ieșit din Ucraina. Papa Francisc a salutat acordul pentru transportul de cereale

Încă patru nave care transportă cereale și ulei de floarea-soarelui au părăsit porturile ucrainene, printr-un coridor maritim sigur. Ele se îndreaptă spre Turcia, unde vor fi inspectate, în conformitate cu acordurile semnate recent la Istanbul. Papa Francisc a salutat reluarea exporturilor maritime din porturile ucrainene de la Marea Neagră și spune că acesta este un posibil pas spre dialog între Rusia și Ucraina.

Cele patru nave încărcate cu cereale au ieșit în această dimineață din porturile ucrainene de la Marea Neagră – Odesa și Cernomorsk.

Noua caravană de export transportă în aceste momente aproape 170.000 de tone de cereale și include și o navă cu șase mii de tone de ulei de floarea-soarelui, cu destinația Italia. Una dintre nave are la bord 45 mii de tone de semințe de floarea-soarelui și urmează să ajungă în China.

Papa Francisc a salutat reluarea exporturilor maritime

Papa Francisc, în timpul discursului de duminică, din piața Sfântul Petru, a subliniat importanța acestor transporturi de cereale care arată că este posibil un dialog și că își dorește din inimă ca luptele din Ucraina să înceteze și să se ajungă la pace.

„Doresc să salut cu satisfacție plecarea primelor nave încărcate cu cereale din porturile Ucrainei. Acest pas arată că este posibil un dialog pentru a ajunge la rezultate concrete în beneficiul tuturor. Prin urmare, acest eveniment se prezintă ca un semn de speranță și îmi doresc din inimă ca, urmând acest drum, luptele să înceteze și să ajungă la o pace dreaptă și durabilă”, a spus Papa Francisc.

Conform acordurilor semnate recent la Istanbul, cu intermedierea Turciei și ONU, exporturile maritime de cereale din Ucraina se fac prin intermediul a trei porturi, cu verificări ulterioare la Istanbul. Acordurile au fost semnate pentru o perioadă de 120 de zile și pot fi reînnoite, dacă Rusia și Ucraina își dau acceptul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE