Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul spaniol se opune reducerii consumului de gaze impus de UE

Bruxelles vrea reducerea consumului de gaze cu cel puţin 15% pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. Spania se opune acestei reduceri și consideră că măsura nu este neapărat justă sau eficientă, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

„Spania nu sprijină această propunere. Ne vom opune impunerii unor obligaţiilor care depăşesc, ca eforturi, ceea ni se potriveşte”, a declarat ministrul spaniol pentru tranziţia ecologică, Teresa Ribera.

Comisia Europeană a cerut miercuri statelor membre să-şi reducă voluntar cererea de gaze în cursul următoarelor opt luni, în raport cu media ultimilor cinci ani. De asemenea, au dezvăluit mai multe măsuri care să permită UE să înfrunte o eventuală întrerupere a aprovizionării cu gaze ruseşti.

Fiecare ţară trebuie să facă "tot posibilul" pentru a-şi reduce consumul de gaz

Acest plan, care urmează să fie discutat în 26 iulie în cursul unui Consiliu european, prevede în mod concret ca fiecare ţară să facă "tot posibilul" pentru a-şi reduce cu cel puţin 15% între august 2022 şi martie 2023 consumul de gaze în raport cu media ultimilor cinci ani.

În cazul în care eforturile voluntare nu sunt suficiente, un mecanism de alertă ar putea activat, după consultarea statelor, cu scopul de a stabili „obiective constrângătoare”, care să realizeze acest obiectiv.

Familiile spaniole nu vor suferi

„Familiile spaniole nu vor suferi întreruperi în furnizarea gazelor sau a electricităţii în locuinţele lor”, a promis Teresa Ribera.

Totuşi, ministrul spaniol a spus că ţara sa vrea să dea dovadă de solidaritate cu ceilalţi membri ai UE.

„Ştim că numeroşi parteneri europeni trec printr-o perioadă dificilă şi aşteaptă toamna şi iarna cu o mare nelinişte. Vrem să ajutăm, punând toate infrastructurile noastre” în serviciul UE, a concluzionat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE