Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul, sindicatele și patronatele au timp până luni să vină cu o soluție pentru majorarea salariului minim pe economie

Guvernul, sindicatele și patronatele au timp până luni să vină cu o soluție pentru majorarea salariului minim pe economie. Deși anunțată, propunerea ca salariului minim să fie 3.000 de lei, din care 200 de lei să nu fie impozitați, se află încă pe masa negocierilor.

Patronatele sunt de acord cu suma de 3.000 de lei brut, însă cer ca patronii să aibă posibilitatea să mai acorde salariatului încă 250 de lei impozitabili.

Acum trei zile, într-un comunicat, în urma reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, se preciza că „Guvernul și partenerii sociali au căzut de acord în privința majorării salariului minim brut garantat”.

Ce spun patronatele

Totuși, reprezentanții patronatelor au reacționat imediat și au spus că negocierile privind majorarea salariului minim nu s-au încheiat.

De asemenea, companiile doresc o scutire de taxe și pentru cei care majorează salariul minim peste 3.000 de lei brut. Aceștia mai solicită ca încă 250 de lei, pentru cei care vor să crească voluntar salariul minim pe economie, să fie scutiți.

Ei au propus introducerea unui așa-zis ajutor social regresiv, prin care angajatul plătit cu salariul minim brut pe economie să beneficieze de cel mai mare ajutor social, respectiv 200 lei neimbozabili. Valoarea acestui ajutor ar urma să scadă treptat, odată cu cureșterea salariului, astfel încât cei cu salariu de 3.900 de lei să primească un ajutor regresiv de doar 20 de lei.

Potrivit ministerului Muncii, de majorarea salariului minim pe economie vor beneficia în total 2.1 milioane de angajați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE