Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul german a plătit 55.000 de euro pentru coafura și machiajul Angelei Merkel chiar dacă nu mai este cancelar

Fostul cancelar, Angela Merkel continuă să ia bani de la guvernul federal german pentru a-și plăti coafura și machiajul. În cei doi ani de când nu mai este în funcție, Merkel a plătit din bani publici aproape 55.000 de euro pentru aceste servicii. Costurile au fost publicate de presa germană, care scrie că Angela Merkel nu și-a păstrat fostul make-up artist și apelează acum la serviciile unui stilist independent din Berlin.

Cancelaria plătește coafura și machiajul fostului cancelar atât pentru întâlnirile publice, cât și pentru cele private, mai scrie presa germană. Costurile ridicate cu serviciile de coafură și machiaj ale oficialilor germani au stârnit critici. Președintele Asociației Contribuabililor declară că aceste costuri ar trebui reduse la minimul necesar și, atunci când există dubii, să fie plătite în mod privat.

Până în prezent, cheltuielile ei au ajuns la suma de 17.200 de euro în 2023, în plus față de cei 37.780 de euro facturați în 2022. Cancelaria germană a declarat că "asumarea costurilor este legată de continuarea îndeplinirii unor sarcini oficiale - indiferent dacă acestea sunt publice sau nu."

Creșterea costurilor serviciilor de înfrumusețare pentru oficiali a stârnit critici în trecut. Reiner Holznagel, președintele Asociației Contribuabililor, a argumentat că aceste cheltuieli ar trebui "ținute la un minim necesar și, dacă este cazul, plătite privat."

Buget de peste 21.000 pentru înfățișarea publică a lui Olaf Scholz

Se pare că nici cancelarul german actual, Olaf Scholz, nu face economii la cheltuielile pentru înfățișarea sa publică, după cum a relatat Tagesspiegel. Până în prezent în acest an, Cancelaria a decontat 21.808 euro pentru îngrijirea cosmetică, în timp ce în 2022 suma a fost de 39.910 euro.

O investigație din acest an a relevat că cheltuielile pentru fotografi, frizeri și makeup artiști au atins aproximativ 1,5 milioane de euro în 2022, primul an de mandat al guvernului lui Scholz. Această sumă a fost cu aproape 80% mai mare decât în 2021, ultimul an al guvernului Angelei Merkel, în ciuda pandemiei în desfășurare și a restricțiilor impuse de aceasta.

Chiar săptămâna trecută, liderul landului Bavaria, Markus Söder, a făcut subiect de știri după ce cabinetul său a cheltuit aproape 180.000 de euro pe fotografi independenți doar în 2022. Această cheltuială s-a adăugat celor 36.000 de euro pe an cheltuiți pentru un fotograf permanent angajat. Cancelaria landului Bavaria a clarificat că fotografi sunt angajați "conform necesităților, la o rată orară sau zilnică convenită (...). Imaginile au fost realizate pentru media, relații publice și documentare," a specificat biroul de presă.

Pe măsură ce aceste dezvăluiri continuă să genereze dezbateri și discuții, rămâne de văzut cum vor aborda oficialii aceste cheltuieli și cum le vor gestiona în viitor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE