Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gigi Becali a câștigat, la CEDO, un proces împotriva României: "Dacă a luat de trei ori mai mult, trebuie să dea de trei ori mai mult"

Patronul de la FCSB, Gigi Becali a câștigat procesul cu statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. El susține că România va trebui să-i plătească 9 milioane de euro.

Este vorba despre dosarul schimbului de terenuri cu MApN, însă pedeapsa sa a venit ca urmare a contopirii cu deciziile din alte două dosare. În mai 2013, instanța a decis condamnarea lui Gigi Becali la 3 ani de închisoare cu executare, pentru că a prejudiciat statul cu aproximativ 900.000 de dolari. La nouă ani de la ispășirea pedepsei, Becali a primit vestea de la CEDO.

Gigi Becali a câștigat procesul cu România la CEDO

Gigi Becali: "O veste de mare bucurie, de mare fericire pentru mine. Mult a suferit familia mea și mama mea pentru ce am fost batjocorit și condamnat. A venit vestea astăzi de la CEDO: condamnă România pentru un proces neechitabil lui Becali George. Adică zice: domnule, a fost condamnat pentru o faptă care nu era incriminată. Dacă a luat de trei ori mai mult, trebuie să dea de trei ori mai mult. Adică 9 milioane de euro. Plus daunele pe care le voi cere eu pentru celelate vătămări. Nu banii sunt problema, contează că am mulțumire sufletească."

În decizia judecătorilor, apare suma simbolică de un euro, drept daune, însă Gigi Becali poate cere altă sumă din moment ce a câștigat procesul. Patronul de la FCSB s-a plâns că a primit ilegal acea condamnare și că totul a durat prea mult.

În 2013, Gigi Becali a primit trei ani de închisoare cu executare, o pedeapsă contopită după trei dosare, cel al schimbului de terenuri cu Armata, "dosarul Valiza" (pentru că a stimulat financiar o echipă de fotbal) şi cel al sechestrării unor hoţi care i-au furat maşina.

Gigi Becali a fost eliberat condiționat în aprilie 2015, după ce a stat un an şi zece luni în închisoare.

În aceeași zi a primit o decizie de la CEDO și judecătorul Cristi Danileț. CSM îl sancționase pentru o postare pe Facebook. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România pentru încălcarea libertății de exprimare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE