LiveGeorge Simion vs Nicușor Dan, finala prezidențială 2025. CCR a validat primul tur al alegerilor prezidențiale 2025

Ce cuprinde articolul?

A început campania electorală pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025

CCR a validat primul tur al alegerilor prezidențiale 2025

9 mai 2025: CCR discută astăzi cererea lui Sebastian Popescu de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale

8 mai 2025: Prima dezbatere George Simion - Nicușor Dan înainte de alegerile prezidențiale 2025

7 mai 2025: Primul sondaj înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale 2025

Portret de candidat: George Simion

Portret de candidat: Nicușor Dan

George Simion și Nicușor Dan sunt cei doi candidați care au intrat în finala prezidențială. Pe 18 mai, în turul doi al alegerilor prezidențiale 2025, românii îl vor alege pe unul dintre cei doi pentru a fi președintele României pentru următorii cinci ani.

Filtrează după categorie

  • Toate

  • Știri

  • Sondaje

  • Dezbateri

Știri
09/05/2025 , 14:33

A început campania electorală pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025

Campania electorală pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2025 a început, după ce CCR a validat rezultatele primului tur de scrutin, anunță AEP.

Campania electorală se va încheia sâmbătă, 17 mai, la ora 17:00.

AEP: „De la începerea campaniei electorale pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, respectiv 9 mai a.c. (data validării și aducerii la cunoștință publică a rezultatului primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională a României), și până la încheierea acesteia, în data de 17 mai a.c., ora 07:00, trebuie respectate toate prevederile legale în vigoare, fiind permise doar anumite tipuri de activități și materiale de publicitate politică (materiale de propagandă electorală), precum afișele electorale, materialele de propagandă electorală audio sau video difuzate de mass-media audiovizuală în condițiile legii, publicitatea în presa scrisă, materialele de propagandă electorală online, broșurile, pliantele și alte materiale tipărite din aceeași categorie. Competitorii politici au obligația înlăturării, până la data începerii campaniei electorale, a tuturor materialelor de propagandă utilizate până la acel moment și care nu respectă regulile premise de legislația în vigoare.

Autoritatea Electorală Permanentă reamintește competitorilor electorali că, în campania electorală, este interzisă folosirea mesajelor sau a sloganurilor discriminatorii, a mesajelor de incitare la ură și intoleranță și a oricăror forme, mijloace, acte și acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă sau etnică.”

Știri
09/05/2025 , 12:54

CCR a validat primul tur al alegerilor prezidențiale 2025

CCR a confirmat și validat, vineri, rezultatului alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României, în cadrul primului tur de scrutin din data de 4 mai 2025.

Deciziile Curți Constituționale:

  • respingerea ca neîntemeiată a cererii de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din cadrul primului tur de scrutin din data de 4 mai 2025, formulată de Sebastian-Constantin Popescu;
  • confirmarea și validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul primului tur de scrutin din data de 4 mai 2025;
  • organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României în ziua de duminică, 18 mai 2025, la care participă domnul George-Nicolae Simion și domnul Nicușor-Daniel Dan, în această ordine.
Știri
09/05/2025 , 11:14

9 mai 2025: CCR discută astăzi cererea lui Sebastian Popescu de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) va discuta astăzi, începând cu ora 12:00, cererea lui Sebastian Popescu, care a candidat pentru Cotroceni, de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai.

Tot astăzi, CCR va lua în discuție și confirmarea/validarea rezultatului primului tur al alegerilor.

Sebastian Popescu, președintele Partidului Noua Românie, a explicat, marți, pentru AGERPRES, că depunerea contestației la Curtea Constituțională este un demers prin care a dorit să transmită „un mesaj de alarmă”.

„Sunt mai multe motive invocate acolo, detaliate pe larg, dar motivul central, să spun așa, este acela că nu toți competitorii electorali, cei 11, au avut șanse egale în aceste alegeri, raportat la ceea ce a hotărât Curtea anul trecut, prin Hotărârea nr. 32, prin care s-au anulat alegerile. Pornind de acolo, a spus Curtea niște lucruri extrem de interesante cu privire la egalitatea de șanse. Nu a fost nicio egalitate de șanse în acest an. Televiziunile, mass-media, influencerii, jurnaliștii formatorii de opinie, casele de sondare a opiniei publice - toate au împărțit candidații în două mari categorii: relevanți și irelevanți. În prima categorie, patru, dintre care doi au și ajuns în finală, ceilalți - irelevanți”, a spus Sebastian Popescu.

Dezbateri
09/05/2025 , 11:14

8 mai 2025: Prima dezbatere George Simion - Nicușor Dan înainte de alegerile prezidențiale 2025

Pe 8 mai 2025, Euronews România a găzduit prima dezbatere prezidențială între George Simion și Nicușor Dan. Timp de 4 ore și-au prezentat principalele idei și au răspun întrebărilor adresate de jurnaliștii noștri.

Cele mai importante idei:

  • Cei doi candidați s-au contrat timp de 4 ore pe mai multe teme inclusiv pe cea a dezastrului recent din economie. Nicușor Dan susține că deprecierea leului vine din neîncrederea mediului financiar creată ca urmare a unei serii de declarații recente lansate de contracandidatul său, care „proiectează doar haos”. În replică, George Simion a spus că nu el este de vină pentru prăbușirea leului și că era preconizată o depreciere de către BNR.
  • Securitatea, dar și sprijinul pentru Ucraina au fost unele dintre cele mai tensionate momente ale dezbaterii organizate de Euronews. În timp ce Nicușor Dan a spus că fondurile UE ar trebui să meargă către Ucraina în contextul agresiunii ruse, contracandidatul său a declarat că dacă va ajunge președinte nu va da bani Kievului. Ba mai mult, își dorește ca țara distrusă de război să ofere romaniei o compensație pentru ajutorul dat până acum.
  • Întrebați pe cine ar alege premier, cei doi candidați au făcut alegeri deloc surprinzătoare. George Simion a spus că l-ar nominaliza pe Călin Georgescu, pe care îl consideră omul potrivit pentru această funcție. De cealaltă parte, Nicușor Dan a spus că și l-ar dori în funcție pe actualul președinte interimar, Ilie Bolojan.
  • George Simion a comparat planul său de marketing, prin care le-a promis românilor case de 35.000 de euro, cu mersul la coafor al lui Nicușor Dan. Primarul general al Capitalei i-a replicat că atunci când se filmează că merge să se tundă nu le dă românilor speranțe false. Nicușor Dan și George Simion au avut un schimb dur de replici pe tema planului lui George Simion care promitea case la 35.000 de euro pentru români, despre care chiar George Simion a recunoscut că a fost un plan de promovare, de marketing.
  • Reforma sistemului bugetar a provocat o nouă dispută între cei doi. Nicușor Dan i-a cerut lui George Simion să spună cine sunt „paraziții din sistem” pe care i-ar concedia, dacă ar ajunge președinte. Candidatul AUR l-a acuzat pe Nicușor Dan că încearcă să-i dea lecții de matematică.
  • George Simion a găsit și soluția pentru structura optimă a aparatului bugetar. Acesta a spus în timpul dezbaterii că, „trebuie eliminați paraziții”. Așadar, provocarea a venit atunci când Nicușor Dan l-a rugat să-i numească pe acești paraziți pe care i-ar da afară. Răspunsul lui Gerge Simion a fost unul răspicat, și anume că acea categorie de angajați sunt, „pe niște locuri bine plătite…”.
Sondaje
09/05/2025 , 11:14

7 mai 2025: Primul sondaj înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale 2025

Nicușor Dan a prezentat datele unui sondaj Verifield care măsoară intenția de vot la turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Potrivit sondajului, la întrebarea „D-voastră cu cine veți vota în turul 2 al alegerilor prezidențiale?”, 38,9% au răspuns George Simion, iar 31,3% au răspuns Nicușor Dan. 1,4% au spus că își anulează votul, 14,7% au spus „Nu știu/Nu m-am hotărât”, 4,9% au spus că nu s-ar duce la vot.

În final dacă ne raportăm la cei care spun sigur că vom merge la vot, rezultatele sondajului arată că George Simion ar obține 54,8%, iar Nicușor Dan ar obține 45,2%.

Potrivit sondajului, votanții lui Crin Antonescu s-ar îndrepta covârșitor către Nicușor Dan – 57,3%, față de 18,8% pentru George Simion, iar votanții lui Victor Ponta ar merge în mare parte tot către Dan – 38,6%, față de 21,6% - Simion.

Știri
09/05/2025 , 11:14

Portret de candidat: George Simion

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, atât în 2024 cât și în 2025, este politicianul despre care se spune că a spart tiparele. A apărut în prim-planul politicii românești cu o forță brută, ce nu lasă pe nimeni indiferent. Fost activist pentru unirea Basarabiei cu România, a devenit o voce tot mai sonoră a naționalismului modern și a fondat partidul AUR în 2019, într-o perioadă de apatie electorală.

Ascensiunea lui George Simion a fost fulgerătoare. AUR a intrat în Parlament cu peste 9%, în 2020, și a sfidat toate predicțiile. Simion a mizat pe discursul „anti-sistem”, pe valorile conservatoare și pe o comunicare intensă în online. Este adeptul confruntărilor directe, al mesajelor simple și tranșante. Are o relație complicată cu presa tradițională, dar știe să mobilizeze mulțimi.

Criticat pentru derapaje de limbaj, pentru asocieri controversate și pentru radicalism, el și-a cultivat imaginea de outsider care sfidează elitele. Se declară vocea „românului de rând” și cere o reformă totală a statului, o „curățare” a clasei politice, revenirea la valorile tradiționale.

Simion mizează pe oboseala românilor față de clasa politică clasică și pe nevoia de reprezentare directă.

Este un personaj care polarizează: pentru unii, un pericol pentru democrație. Pentru alții, singura voce care mai spune lucrurilor pe nume.

Știri
09/05/2025 , 11:14

Portret de candidat: Nicușor Dan

Nicușor Dan rămâne un personaj aparte pe scena politică românească. Departe de figura clasică a politicianului de partid, el vine cu profilul unui tehnocrat convertit în om politic prin forța propriului activism. Intrat în atenția publicului la începutul anilor 2000 ca lider al Asociației „Salvați Bucureștiul”, Dan a câștigat notorietate prin lupta dusă împotriva abuzurilor urbanistice din Capitală.

Primul moment politic major al lui Nicușor Dan a fost lansarea candidaturii sale la Primăria Generală a Capitalei în 2012, urmată de crearea Uniunii Salvați Bucureștiul, transformată mai târziu în USR. A fost pentru mulți alegători figura unei politici „altfel”: cuvânt cântărit, refuzul populismului, preocupare reală pentru reguli și transparență.

Ajuns primar general al Bucureștiului în 2020, s-a confruntat cu rezistența unui aparat birocratic greoi și cu lipsa unei majorități clare în Consiliul General. A gestionat momente dificile precum criza termoficării, pandemia COVID-19 și blocajele administrative moștenite. A fost adesea criticat pentru lentoarea unor decizii, dar și apreciat pentru refuzul contractării de datorii în masă și pentru o rigoare bugetară rară în administrația publică.

Campania pentru prezidențiale vine ca o evoluție naturală pentru un om care a ținut să schimbe sistemul din afara lui, apoi, din interior. Nicușor Dan se prezintă drept garantul unui stat funcțional, construit pe reguli clare și respect pentru lege.

Nu se teme să pună diagnostice precise. În timp ce pentru unii pare prea rece, pentru alții este singura alternativă serioasă la politicile populiste.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE