George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, l-a catalogat drept „autist” pe Nicușor Dan , contracandidatul său în cursa pentru Palatul Cotroceni, relatează Știrileprotv.
Simion revine asupra declarației: Voiam să spun că acest candidat al meu este securist”
George Simion și-a nuanțat discursul și și-a prezentat scuzele față de „persoanele neurodivergente”. În schimb, liderul AUR și-a continuat atacurile la adresa contracandidatului său: „Voiam să spun că acest candidat al meu este securist”
„Nimeni nu trebuie lăsat în urmă, chiar dacă e o persoană cu dizabilități. Îmi pare rău aici și vreau să spun că am dat azi interviuri pentru Politico, pentru Bruselles Signal, pentru Telegraph, pentru Euronews. Nu era programat PRO TV. Nu eram atent, mă întrerupeau din întâlnirile pe care le-am avut azi și am spus că acest contracandidat al meu este autist. Nu cred că am folosit termenul corect și îmi cer scuze față de persoanele neurodivergente. Voiam să spun că acest candidat al meu este securist”, a spus George Simion.
George Simion, despre Nicușor Dan: „Am vrut să spun că acest contracandidat este nazist”
„Voiam să spun că acest candidat al meu este securist și are în acest sens o diplomă de colaborator, cam singurul lucru care se poate lăuda în viață. Am vrut să spun că acest contracandidat este nazist, pentru că împreună cu gașca lui a participat la închiderea noastră în case, la vaccinarea noastră, care trebuia să fie obligatorie și datorită voinței poporului român nu s-a întâmplat.
Am vrut să zic că acest contracandidat al meu este marxist și acest contracandidat este coldist și soroșist. Acele poze care nu au mai apărut între Nicușor Dan și Coldea noi le avem, le avem de patru zile, ni le-au adus oameni care sunt în sistem și care nu mai rabdă conducerea antinațională vândută intereselor străine care este astăzi în fruntea țării. Nu le voi folosi, pentru că pur și simplu nu îmi pasă de o parte din presa care se poartă ca niște hiene în încercarea de a ne pune pe acest nou Iohannis”, a mai precizat liderul AUR, potrivit ȘtirileProtv.
Organizația Autism: „Ne ofensează toată comunitatea”
Liuba Iacoblev, președinta Organizației Autism România, a declarat că, prin afirmațiile sale, George Simion „ne ofensează toată comunitatea” oameni care sunt autiști.
„Probabil că în ochii domnului Simion autiștii sunt vai de capul lor, nu sunt în stare să facă nimic, ne ofensează toată comunitatea, inclusiv pe copilul meu și pe toți ceilalți oameni care sunt autiști. Sunt oameni cu aceleași drepturi cu ale noastre. Am făcut o sesizare în 2021, fix pe aceeași afirmație fără adaosul «săracul» care mă deranjează și mai tare acum, adresată tot de domnul Simion către domnul Cîțu”, Liuba Iacoblev, președinta Organizației Autism România.
Analist: George Simion încă nu a ajuns președinte și pare să-și piardă cumpătul
În direct la Euronews România, analistul politic Costin Ciobanu a afirmat că declarațiile lui George Simion sunt „clar un derapaj” și consideră că liderul AUR „încearcă cu fiecare zi ce trece să omoare această campanie electorală.”
„George Simion încearcă cu fiecare zi ce trece să omoare această campanie electorală. Vedeți o strategie, o schimbare substanțială de strategie față de prima săptămână în care, într-adevăr, evenimentul notabil a fost dezbaterea pe care dumneavoastră ați organizat-o.
Acum încearcă prin absolut orice gest să fugă de presă, să nu dea răspunsuri la întrebările presei, să omoare campania, ca lucrurile să meargă în direcția pe care și-o dorește. În același timp, nu controlează lucrurile. Acesta este clar un derapaj”, a afirmat analistul politic.
Costin Ciobanu: „Nu este un comportament prezidențial care contrastează foarte tare cu imaginea pe care a încercat să o proiecteze”
„George Simion încă nu a ajuns președinte și pare să-și piardă cumpătul în fiecare zi, prin fiecare declarație pe care o face, prin toate aceste stigmatizări, toate aceste acuze. În această săptămână s-a duelat cu presa luni. A atacat la un moment dat ONG-urile și presa din nou. În altă zi a săptămânii se luptă cu cei care au tulburări din spectrul autist.
Nu este un comportament prezidențial care, vedeți, contrastează foarte tare cu imaginea pe care a încercat să o proiecteze prin acest turneu european, că e vorba de Polonia, Italia, că e vorba despre vizita la Bruxelles”, a mai precizat Ciobanu.
Analistul a evidențiat că „sunt niște derapaje care spun foarte multe despre capacitatea domnului Simion de a fi președinte”.
„George Simion vrea să pară prezidențial, să transmită că el negociază deja pentru România dinainte să fi ajuns președinte. În același timp, aceste gesturi care pot părea mărunte spun foarte mult despre capacitatea lui de a face față stresului și a fi prezidențial.
Principala capacitate a unui președinte este, conform Constituției, de a duce oamenii împreună. Sunt niște derapaje care spun foarte multe despre capacitatea domnului Simion de a fi președinte și de a proiecta acele atribute pe care cu toții ni le dorim de la un președinte”, a explicat analistul politic.
Cine ar putea câștiga alegerile la o prezență la vot de peste 60%
„Aceasta este întrebarea cheie a alegerilor. Cifra despre prezență va fi un indicator clar despre cine ne va fi președinte pentru următorii cinci ani de zile.
Dacă se ridică acest val, dacă avem acest plus de mobilizare, atunci această perspectivă ca George Simion să ajungă președinte, ceea ce credeam după turul întâi, să nu mai devină atât de certă. Dacă ajungem la participarea din 2014, undeva între 63 - 65%, va fi o perspectivă de a avea un rezultat electoral surprinzător și Nicușor Dan să câștige aceste alegeri. Orice peste 65% ar fi o participare extraordinară”, a concluzionat Ciobanu.
Reacția primarului general Nicușor Dan: Să vrei să fii președinte și să spui „autist” ca pe o injurie este inacceptabil
Candidatul independent Nicușor Dan a condamnat „cu fermitate” afirmațiile făcute de George Simion pe care le-a catalogat drept un „mesaj lipsit de umanitate”.
„Este intolerabil să jignești sute de mii de copii și adulți cu tulburări de spectru autist din România. Familiile din România care au un copil cu nevoi speciale se zbat pentru o viață firească într-un stat care doar umilește.
Să vrei să fii președinte și să spui ”autist” ca pe o injurie este inacceptabil. Condamn cu fermitate acest mesaj lipsit de umanitate, nedemn nu doar pentru campania electorală, ci pentru orice om decent și cu înțelegere față de semenii săi.
Președintele României, oricare dintre noi doi va ajunge la Cotroceni, trebuie să fie președintele tuturor cetățenilor și să îi înțeleagă, accepte și ajute în aceeași măsură, indiferent de suferințele lor”, a scris Nicușor Dan, pe Facebook.
Rugat să detalieze programul său din vizita la Bruxelles, liderul AUR Simion a răspuns: „Aveți un candidat pe care îl susțineți, e autist, săracul’”.
Simion a fost rugat să ofere mai multe detalii despre întâlnirile pe care le-a avut la Bruxelles, însă a refuzat, precizând să a trimis un comunicat de presă pe această temă. Mai mult, a acuzat reporterul de „hărțuire”.
De altfel, Simion a mai folosit termenul de „autist” pentru a-și descrie contracandidații și în alte interviuri. La sfârșitul lunii aprilie, jurnalistul Adrian Artene l-a rugat pe liderul AUR, care a venit la podcast cu soția sa, Ilinca, să atribuie celor patru candidați din lista primită un mini-portret sau un cuvânt, dar fără să le pronunțe direct numele, urmând ca membrii comunității să-i recunoască din descriere.
„Unu, un autist, doi, un mincinos, trei, leneșul care stă în cârciumi șiii patru…Aveți un public inteligent? Sigur, o să identifice personajul”, a răspuns Simion, potrivit Adevărul.
Nu este prima oară când George Simion are astfel de derapaje în spațiul public. În decembrie 2023, i-a spus Dianei Șoșoacă, senatoare la acel moment, „Te agresez sexual, scroafo!”, potrivit Europalibera.
Csaba Asztalos, șeful CNCD: „Stigmatizează un grup larg de persoane”
Csaba Asztalos, președinte Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat că afirmațiile lui George Simion „stigmatizează un grup larg de persoane”
„Pentru un candidat care dorește să fie președintele României? Sunt declarații care nu onorează o astfel de funcție. Sunt declarații care etichetează, stigmatizează un grup larg de persoane. În România, în jur de 1% din populația României are astfel de afecțiuni și mai trebuie să precizăm că acest 1% adică peste 40.000 de persoane, au familii, au prieteni și aceste persoane sunt prezente în societate, sunt contribuie la bunăstarea comunității, unii dintre ei fac eforturi, părinții, familia fac eforturi pentru a fi prezenți.
Ca atare, mă întreb eu dacă avem astfel de ieșiri și astfel de comportamente față de o persoană care are o funcție în societate, în sensul că este primar general, este candidat, cum se va putea apăra o persoană care nu are astfel de funcții și dacă nu e o disonanță cognitivă în a dori să ocupi cea mai înaltă funcție din stat, depunându jurământ în acest sens, cu mâna pe constituție și pe Biblie. Dar să etichetez, să stigmatizez, să răspândești discursul urii și ura în sine doar cu scopul de a păcăli electoratul pentru a ajunge președinte”, a declarat Csaba Asztalos, pentru Euronews România.
Întrebat dacă CNCD se poate autosesiza în acest caz, Csaba Asztalos a explicat că declarația lui Simion „vizează o persoană în mod individual și persoana respectivă poate să depună plângere”.
„Dacă vizează un grup de persoane, Colegiul se poate autosesiza. Dar cred că în acest caz nu este vorba despre faptul de a avea o procedură juridică. Cred că în astfel de campanie acest lucru se urmărește, de altfel, de a avea proceduri juridice. Cred că expunerea cetățenilor au astfel de comportamente este importantă pentru ca cetățenii, atunci când își exercită dreptul fundamental constituțional de a alege, să facă acest lucru într-un mod informat și să se pună în locul celui stigmatizat, atacat, ce ar face dacă ar fi în locul persoanei respective? A atunci când mergem la vot, să avem toate datele când punem aceeași ștampilă”, a precizat șeful CNCD.
Ce este autismul
Autismul este o afecțiune considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul infantil, diabetul infantil şi sindromul Down. Statisticile internaționale recente estimează că 1 din 44 de copii au primit diagnosticul de autism in Statele Unite , iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creștere continuă a numărului acestora, potrivit Helpautism.
Este o tulburare de dezvoltare care afectează comunicarea și comportamentul. Deși poate fi diagnosticat la orice vârstă, se spune că este o tulburare de dezvoltare, deoarece simptomele apar, în general, în primii doi ani de viață. Autismul implică toate palierele de dezvoltare, cognitiv, comportamental, motricitate grosieră, motricitate fină, practic sunt afectate toate laturile care privesc dezvoltarea normală a unui copil.
Autismul este cunoscut ca fiind o tulburare "de spectru" deoarece există o mare variație în tipul și severitatea simptomelor experimentate. Apare în toate grupurile etnice, rasiale și economice. Deși poate fi o tulburare care durează toată viața, tratamentele și intervențiile terapeutice pot îmbunătăți simptomele și capacitatea de funcționare a unei persoane.
Autismul nu este o boală, ci o tulburare de comportament, din acest motiv diagnosticul nu poate fi pus prin analize de sânge, analize ADN sau alte investigații clinice. Singurul mod prin care un medic psihiatru în pediatrie pune diagnosticul de autism este prin observarea comportamentului copilului. De obicei, TSA poate fi diagnosticat în mod fiabil până la vârsta de doi ani. De aceea, implicarea părintelui este esențială, pentru că el trebuie să observe primul dacă apare ceva anormal în dezvoltarea celui mic.