Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gemene cu Covid, la ATI. Fetițele de o lună și 17 zile au ajuns de la Fălticeni la Iași

Numărul de cazuri noi de Covid a crescut surprinzător de mult în ultima vreme. Ministerul Sănătății a raportat, astăzi, cel mai mare număr de infectări înregistrat în ultimele 5 luni, peste 7600 de cazuri.

Două fetițe gemene, cu Covid, au fost transferate de la Spitalul din Fălticeni la Spitalul de pediatrie din Iași. Fetițele au o lună și 17 zile și au ajuns direct la secția de terapie intensivă.

Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași: "Fetițele au fost preluate de către noi, de către echipa SMURD Terapie Intensivă Neonatologie Iași, de la Spitalul Fălticeni. Se aflau în ATI, la Spitalul Clinic de Copii Sfânta Maria. Sunt două gemene de o luna și 17 zile, au avut nevoie de transport în incubator. Ele au fiecare doar două kilograme și jumătate, prezentau insuficiență respiratorie acută. Au fost monitorizate, tratate pe timpul transportului. Au ajuns cu bine în spitalul de la Iași, au avut nevoie de terapie în continuare. Sperăm într-un pronostic favorabil. Boala este severă la cele două gemene și pot apărea oricând complicații. Virusul ajunge la ei (n.red. la bebeluși) de la adulti. Grija adulților de a nu se infecta este primordială, mai ales dacă este vorba de copii fragili.”

Virgil Musta, șef secție Boli Infecțioase Timișoara: "20% din acestea sunt reinfectări și acest lucru este important. Pentru că înseamnă că nici persoanele care au mai făcut Covid nu sunt protejate sau care sunt vaccinate nu sunt protejate, deoarece această tulpină Omicron este o tulpină care reușește să scape de mecanismele de apărare ale organismului. Ca să prevenim, deja cunoaștem standardul de aur: distanțarea socială, spălatul foarte bine pe mâini și evitarea zonelor aglomerate. Purtarea măștii, în momentul în care intrăm în spații închise, aglomerate. Nu trebuie să purtăm tot timpul masca, dar nu cred că este rușine să revenim la purtarea măștii, acolo unde considerăm că există risc de contaminare.”

Organizația Mondială a Sănătății, dar și experții din întreaga lume avertizează că varianta omicron BA.5 produce noi valuri de îmbolnăviri în Europa, iar infecțiile repetate ar putea lăsa sechele de lungă durată pacienților. Chiar dacă nu mai sunt la fel de letale ca variantele precedente, noile tulpini sunt foarte contagioase.

„Sunt foarte transmisibile, aceasta este una dintre caracteristicile lor definitorii, sunt foarte transmisibile și, de asemenea, încearcă să evite răspunsurile imune pe care le avem deja, fie că se datorează vaccinurilor sau expunerii noastre la variantele anterioare. Deci, sunt absolut o preocupare în întreaga lume”, spune profesorul de boli infecțioase Mark Woolhouse, Universitatea din Edinburgh.

Potrivit OMS, 53 de țări europene au raportat aproape trei milioane de noi infectări cu covid săptămâna trecută, iar virusul ucide aproximativ 3.000 de oameni în fiecare săptămână.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE