Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Garda de Coastă a cumpărat patru drone de ultimă generație pentru a supraveghea granițele României

Într-o perioadă în care Austria acuză că rutele migrației în Europa trec tot mai mult prin România, Garda de Coastă a cumpărat patru drone de ultimă generație pentru a supraveghea granițele din sud-estul țării. Cu ajutorul camerei de termoviziune de la bord, aparatele de zbor fără pilot pot semnala persoane aflate la șase kilometri distanță.

Manevrate de la sol de un echipaj, dronele se pot ridica la o înălțime de 7.000 de metri. Au autonomie de câteva ore și pot detecta chiar și noaptea orice mișcare suspectă din zona de frontieră cu Ucraina, Bulgaria, Marea Neagră și fluviul Dunărea.

Petre Bacaim, Poliția de Frontieră Constanța: „Ne permite supravegherea frontierei de stat în orice condiții. Putem observa autoturisme până la 10 kilometri, putem observa persoane până la șase kilometri, nu scapă nimic.”

Principalul avantaj îl constituie faptul că drona nu necesită calibrare

În vizorul noilor drone ale Gărzii de Coastă sunt, în special, persoanele care încearcă să treacă granița fraudulos.

Principalul avantaj îl constituie faptul că drona nu necesită calibrare, așadar se poate ridica în doar câteva secunde și poate ajunge la locul intevenției, acolo unde este detectată o activitate suspectă. Dronele au intrat deja în serviciul Poliției de Frontieră și supraveghează de vineri toate granițele din zona de sud-est a României, în special în combaterea migrației ilegale.

Andrei Ene, purtărul de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanța: „Ne indică exact poziția pe GPS a țintei, a persoanei respective în zona de frontieră. Avem și un modul de comunicare acustică. Putem transmite persoanelor în timp real indicații.”

Cele patru drone performante au costat 80.000 de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE