Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO | Satul care așteaptă să fie înghițit de mare. În regiunea Norfolk, din Marea Britanie, zeci de case au dispărut, în ultimii ani

Un sat aflat pe coasta estică a Marii Britanii se prăbușește în Marea Nordului, din cauza eroziunii. În această regiune, zona de coastă ar putea pierde în următorii 20 de ani aproape 100 de metri, iar marea să înghită case, drumuri sau terenuri agricole.

Locuitorii unui sat de pe coasta de est a Angliei trăiesc, la propriu, pe marginea prăpastiei. În fiecare an, în urma prăbușirii falezelor cauzate de eroziunea de coastă, tot mai mult teren cade în mare.

VEZI GALERIA
4 imagini

Sursă foto: Euronews

Nicola Bayliss, localnică: „Eram în mijlocul drumului, când ne-am mutat, iar acum suntem pe marginea stâncii.”

Eroziunea de coastă înghite treptat casele, iar teama că și-ar putea pierde locuința, le provoacă nopți nedormite oamenilor rămași în zonă.

Nicola Bayliss, localnică: „Casa se zguduie noaptea, uneori poți simți cum se desprind bucăți din stâncă. Parcă e cutremur. Casa se zguduie, o altă bucată de stâncă se desprinde și e tot mai aproape de tine. Îți faci griji, dar nu îndrăznești să ieși noaptea, pentru că nu există iluminat stradal. Trebuie să aștepți până dimineața și să speri că o să fie bine.”

Pe măsură ce clima continuă să se încălzească, iar umiditatea să fie mai ridicată pe timp de iarnă, solul argilos de aici este tot mai puțin stabil.

Luke Hanrahan, jurnalist Euronews: „Am vizitat ultima dată acum câțiva ani această porțiune de coastă. E greu de crezut cât de repede dispare în mare. Ritmul schimbărilor, potrivit localnicilor cu care am vorbit, se accelerează. Dar mulți cred că administrația locală și națională ar fi putut face mai mult, ca să le protejeze casele.”

Autoritățile au construit încă din 1959 sisteme de protecție din lemn și beton, însă acestea au fost lăsate în paragină din cauza costului crescut al întreținerii. În 2011, Consiliul Districtual a creat proiectul Pathfinder, menit să salveze situația eroziunii de pe coastele Marii Britanii. Autoritatea locală a cumpărat casele cele mai expuse riscului, pentru a ajuta localnicii să se mute mai departe de țărm. Totuși, peste o mie de oameni au rămas în Happisburgh.

Lizzy Cane, localnică: „Când sunt precipitații abundente, atunci se desprind și stânci.”

Jurnalist Euronews: Credeți că s-ar fi putut face mai mult ca să se protejeze această comunitate?

Lizzy Cane, localnică: Da, de mult timp. Acum e un pic cam târziu. Când ne-am mutat aici în urmă cu 25 de ani, au spus că nu vor lăsa farul să dispară, că nu vor lăsa biserica să dispară. Dacă Happisburgh dispare, îl vor duce direct la Wroxham, iar apoi la Norwich. Dar nu pare că fac ceva și nu știu dacă vor face ceva vreodată.

În ultimii 20 de ani, 34 de case au dispărut de pe această porțiune de coastă din nordul Norfolk. Se estimează că, în următoarele două decenii, alte câteva zeci vor dispărea dacă nu se iau măsuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE