Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO. Erupția vulcanică din Rusia a acoperit satele din jur cu un strat gros de cenușă

Unul dintre cei mai activi vulcani din Rusia, Şiveluci, a erupt marţi și a aruncat în atmosferă un nor imens de cenuşă care a acoperit satele din regiune.

A fost emis un cod roşu pentru aviaţie în Peninsula Kamceatka din Orientul Îndepărtat rus, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

VEZI GALERIA
6 imagini

Cel mai gros strat de cenușă din ultimii 60 de ani

Vulcanul Şiveluci a erupt la scurt timp după miezul nopţii. Șase ore mai târziu a produs un nor de cenuşă care s-a răspândit deasupra unei suprafeţe de 108.000 de kilometri pătraţi, conform filialei din Kamceatka a Serviciului de Geofizică al Academiei Ruse de Ştiinţe.

Din vulcan s-au scurs fluxuri de lavă care au topit zăpada şi au condus la emiterea unei atenţionări de alunecări de noroi pe o autostradă din apropiere. Satele au fost acoperite cu un strat de cenuşă de 8,5 centimetri, cel mai gros din ultimii 60 de ani.

"Cenuşa a ajuns până la 20 de kilometri altitudine. Norul de cenuşă s-a deplasat în direcţie vestică şi a fost înregistrată o cădere puternică de cenuşă peste satele din apropiere", a declarat Danila Chebrov, director al filialei din Kamceatka a Serviciului de Geofizică.

"Vulcanul se pregătea pentru asta de cel puţin un an... iar procesul continuă, deşi acum s-a mai calmat puţin", a precizat Chebrov.

Lava nu ar urma să ajungă la sate

Potrivit spuselor sale, vulcanul se va linişti pentru moment, însă nu este exclusă formarea altor nori mari de cenuşă. Conform lui Chebrov, fluxurile de lavă nu ar urma să ajungă la satele din regiune.

Echipa de răspuns la erupţia vulcanică din Kamceatka (KVERT) a emis o avertizare cod roşu pentru aviaţie în care se preciza că "activitatea continuă ar putea afecta aeronave internaţionale şi de joasă altitudine".

Unele şcoli din Peninsula Kamceatka, aflată la aproximativ 6.800 kilometri est de Moscova, au fost închise, iar locuitorilor li s-a ordonat să rămână în case.

Unul dintre cei mai mari şi mai activi vulcani din Kamceatka, Şiveluci, a înregistrat aproximativ 60 de erupţii importante în ultimii 10.000 de ani, cea mai recentă erupţie majoră fiind în 2007.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE