Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Furtuna de praf a produs carambolul din Ungaria. 42 de vehicule s-au ciocnit în accidentul de pe autostrada M1

Vântul extrem de puternic a fost principala cauză a producerii accidentului din Ungaria. Rafalele au atins 117 km/h, record pentru Budapesta. 42 de vehicule s-au ciocnit din cauza unei furtuni de praf ce a acoperit autostrada M1, iar vizibilitatea a scăzut brusc. În carambol au fost implicați și cinci cetățeni români, doi dintre ei fiind spitalizați.

Accidentul a avut loc la aproape 30 km de Budapesta. Vântul extrem de puternic a ridicat nori de praf în aer, șoferii nu au adaptat viteza la condițiile de drum și astfel s-a produs carambolul de pe autostradă. O persoană a murit și 6 se află în stare gravă. Victimele au fost transportate la spitale din apropierea capitalei maghiare.

Emil Gatej, specialist siguranță rutieră: Pentru șoferi, să-și imagineze, când circulă pe autostradă, că în fiecare moment poate să apare în fața lui un zid. Dacă ar apărea un zid, ar trebui să am timpul necesar să opresc până la a ajunge în acel zid. Asta înseamnă distanța de circulație între vehicule.

Doi dintre românii implicați în accident au fost spitalizați imediat după accident. 

Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE: Unul a fost externat și deplasat în România, celălalt e în afara oricărui pericol, de asemenea, persoanele au cerut sprijin pentru recuperarea bunurilor din mașinile avariate, aflate în custodia autorităților ungare. În privința celui decedat, autoritățile ungare au precizat ca acesta nu e cetățean român.

Mihai Huștiu, Meteorolog de serviciu ANM: Un vânt intens, provocat de un ciclon atmosferic, care a traversat Europa Centrală și de Est. Vizibilitatea a scăzut semnificativ. Scăderea se poate produce destul de brusc, dacă vântul suflă cu putere, iar suprafețele respective sunt fără vegetație.

Dintre cele 42 vehicule, 19 au luat foc și a fost nevoie de intervenția pompierilor. Meteorologii spun că astfel de furtuni de praf apar în zonele fără vegetație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE