Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța va furniza echipament militar Armeniei, anunță șefa diplomației franceze

După ce a cerut ajutor UE în conflictul cu Azerbaidjan, Armenia primește sprijin din partea Franței. Într-o conferință la Erevan, ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a anunțat că țara sa "și-a dat acordul" pentru a livra echipament militar Armeniei, iar acesta va fi utilizat pentru a se proteja de țara vecină. Șefa dipliomației franceze susține că Franța a acționat "fără nicio intenție de escaladare" și că există "spirit de responsabilitate de ambele părţi".

Franța acordă ajutor militar Armeniei

Catherine Colonna a vorbit și despre faptul că Azerbaidjanul profită de veniturile pe care le are din afacerile cu petrol, dar și de sprijinul Turciei, care "nu a încetat să se înarmeze pentru a trece la acţiuni".

"Nu pot să vă dau mai multe detalii. Dacă aș merge puțin mai departe, trebuie să știți că sunt lucruri care au fost deja agreate între Armenia și Franța și care sunt în curs de desfășurare. Există și o a doua categorie de lucruri pe care le putem face cu Armenia", a spus Catherine Colonna, potrivit France24.

În Armenia există o mare comunitate de cetățeni francezi. Astfel, Franța a încercat să medieze acest conflict teritorial timp de câteva decenii, între Armenia și Azerbaidjan, asupra regiunii Nagorno-Karabah.

În urmă cu câteva zile, guvernul Franței a alocat 12,5 milioane de euro ca sprijin pentru Armenia.

Luna trecută, armata din Azerbaidjan a atacat mult-disputata provincie separatistă Nagorno- Karabah și aproape toată populația din acea zonă a plecat în Armenia. Ca urmare, regiunea montană Nagorno-Karabah își va înceta, oficial, existența, la 1 ianuarie 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE