Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostul premier pakistanez Imran Khan, eliberat pe cauţiune pentru două săptămâni

Un tribunal din Islamabad l-a eliberat vineri pe cauţiune pe fostul premier pakistanez Imran Khan, după ce Curtea Supremă a invalidat arestarea preventivă a acestuia efectuată de agenţia anticorupţie şi care a declanşat revolte în întreaga ţară, relatează AFP.

"Tribunalul i-a acordat lui Imran Khan un control judiciar de două săptămâni sub cauţiune şi a ordonat autorităţilor să nu-l aresteze" din nou în această perioadă, a declarat presei unul dintre avocaţii săi.

Fostul premier, arestat în Islamabad

În vârstă de 70 de ani, Imran Khan a fost arestat marţi preventiv pentru opt zile în timp ce era audiat la un tribunal din Islamabad într-un dosar în care agenţia anticorupţie îl acuză de fraudă. Arestarea sa a declanşat revolte în întreaga ţară, reprimate violent de autorităţi, inclusiv cu sprijinul armatei. Peste 3.500 de manifestanţi au fost arestaţi, cel puţin 9 şi-au pierdut viaţa şi sute de membri ai forţelor de ordine au fost răniţi.

Dar joi, în urma unui apel înaintat de avocaţii fostului premier, Curtea Supremă a hotărât că arestarea acestuia este ilegală, întrucât a fost efectuată chiar în sala de tribunalului unde se desfăşura audierea.

Imran Khan se află astfel la adăpost de o nouă arestare în respectivul dosar pentru două săptămâni. Însă el ar putea fi arestat prin invocarea altuia din zecile de dosare penale deschise împotriva lui şi pe care fostul premier le consideră instrumentate politic de către guvern şi armată pentru a-l împiedica să revină la putere. Ministrul de interne Rana Sanaullah a promis de altfel că va căuta să-l aresteze din nou.

Partidul lui Khan, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI, Mişcarea Pakistanului pentu Justiţie), a lansat vineri un apel către susţinătorii săi să se adune la Islamabad pentru a-l susţine, dar poliţia a avertizat imediat că orice adunare este interzisă.

Între timp, au fost arestaţi în cursul nopţii încă doi înalţi responsabili ai PTI, acuzaţi de orchestrarea violenţelor, numărul acestora ajungând astfel la 10.

Imran Khan a fost înlăturat din postul de premier în aprilie anul trecut, în urma unei moţiuni de cenzură înaintate de o coaliţie de partide aflată atunci în opoziţie, Mişcarea Democratică a Pakistanului (PDM), şi care acum face parte din guvernul condus de premierul Shehbaz Sharif. El a pierdut la acea vreme majoritatea în parlament după ce aliaţi ai săi au trecut de partea PDM. Fostul premier consideră că manevrele pentru înlăturarea sa de la putere s-au realizat cu sprijinul SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE