Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fost șef al CIA: SUA ar distruge trupele Rusiei dacă Putin folosește arme nucleare în Ucraina

Statele Unite și aliații acestora ar distruge trupele ruse și vor scufunda flota Rusiei din Marea Neagră dacă președintele Vladimir Putin va folosi arme nucleare în Ucraina, a avertizat generalul în rezervă David Petraeus, fost director al Agenției Centrale de Informații (CIA), conform The Guardian.

David Petraeus a afirmat că nu a discutat cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, cu privire la posibila reacția a Statelor Unite în cazul escaladării nucleare a Rusiei, un subiect intens discutat cu Moscova de către reprezentanții administrației americane.

„Să vă prezint o ipoteză; vom reacționa printr-un efort colectiv coordonat al NATO care va anihila orice forță convențională rusă pe care o identificăm pe câmpul de luptă în Ucraina, în Crimeea și toate navele (rusești) din Marea Neagră”, a declarat David Petraeus, într-un interviu acordat ABC News.

Avertismentul fostului șef al CIA a fost lansat la doar câteva zile după afirmațiile lui Vladimir Putin, care au fost interpretate ca o amenințare privind escaladarea războiului din Rusia și Occident, notează The Guardian.

David Petraeus, despre escaladarea nucleară. „Acest lucru este atât de îngrozitor încât trebuie să existe un răspuns”

Întrebat dacă folosirea armelor nucleare de către Rusia pe frontul din Ucraina ar însemna implicarea SUA și a aliaților NATO în război, Petraeus a afirmat că nu ar fi o situație ce declanșează articolul 5 al tratatului privind apărarea colectivă. Motivul: Ucraina nu este un stat membru NATO.

Cu toate acestea, ar fi necesar „un răspuns al SUA și NATO”, consideră fostul șef al CIA.

De asemenea, Petraeus a admis că scenariul în care radiațiile se vor răspândi în țările NATO ar putea fi interpretat ca un atac asupra unui membru al Alianței.

„Acest lucru este atât de îngrozitor încât trebuie să existe un răspuns - nu poate rămâne fără răspuns", a afirmat generalul în rezervă David Petraeus.

„Încă o dată, nu vrei să ajungi la o escaladare nucleară. Dar trebuie să subliniați că acest lucru nu poate fi acceptat în niciun fel”, a adăugat el.

Fost șef al CIA: Putin este disperat

De asemenea, fostul șef al CIA a declarat că Vladimir Putin este „disperat”, în condițiile cresc în care presiunile exercitate asupra sa, după ce militarii ucraineni înaintează în regiunile din estul țării, pe care Kremlinul le-a anexat.

„Realitatea cu care se confruntă pe câmpul de luptă este ireversibilă, după părerea mea. Nicio mobilizare șubredă, care este singurul mod de a o descrie; nicio anexare; nicio amenințare nucleară chiar și voalată nu îl poate scoate de fapt din această situație particulară.

La un moment dat va trebui să se recunoască acest lucru. La un moment dat, va trebui să existe un fel de început de negocieri, așa cum a spus președintele [ucrainean] Volodimir Zelenski, va fi sfârșitul", a concluzionat fostul șef al CIA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE