Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fost gardian al unui lagăr nazist, în vârstă de 98 de ani, inculpat pentru rolul său în Holocaust

Un fost gardian în vârstă de 98 de ani dintr-un lagăr nazist a fost inculpat în Germania pentru rolul său în Holocaust.

Autoritățile nu au făcut public numele suspectului, în conformitate cu legile germane privind protecția vieții private, dar The Guardian și revista germană Der Spiegel l-au identificat pe bărbat ca fiind „Gregor F.”.

Inculpatul este acuzat că a „sprijinit uciderea cu cruzime” a peste 3.300 de persoane în timp ce lucra în lagărul de concentrare Sachsenhausen, din iulie 1943 până în februarie 1945, au precizat procurorii germani într-un comunicat.

Actul de acuzare a fost depus la tribunalul de stat din Hanau, care va decide dacă va trimite cazul în judecată. Dacă o va face, bărbatul, care era adolescent la momentul presupuselor crime, va fi judecat în conformitate cu legea minorilor.

Procurorii au declarat pentru Associated Press că suspectul a fost considerat apt pentru a fi judecat, cel puțin pe o bază limitată, după o evaluare psihiatrică în octombrie.

Hans-Jürgen Förster, un avocat german care ar trebui să îl reprezinte pe Shimon Rothschild, un fost prizonier la Sachsenhausen, a declarat pentru Der Spiegel că toți cei care au lucrat sub regimul nazist - de la comandanți la gardieni și secretari - ar trebui să fie trași la răspundere.

Condamnări ale foștilor naziști

În 2015, Oskar Groening, cunoscut și sub numele de „Contabilul de la Auschwitz”, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru complicitate la uciderea a 300.000 de evrei maghiari; Reinhold Hanning, în vârstă de 94 de ani, un fost gardian care a lucrat în lagărul de exterminare de la Auschwitz, a fost condamnat la cinci ani de închisoare în anul următor, după ce a fost găsit vinovat de complicitate la uciderea a peste 170.000 de persoane; Josef Schütz, în vârstă de 101 ani, a fost condamnat la cinci ani de închisoare în iunie 2022 pentru complicitate la aproape 4.000 de crime în perioada în care a fost gardian la lagărul de concentrare Sachsenhausen; un tribunal german a condamnat-o în decembrie pe Irmgard Furchner, în vârstă de 97 de ani, pentru complicitate la peste 10.000 de crime în perioada în care a fost secretara comandantului lagărului de concentrare Stutthof.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE