Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fără gaz în Fâșia Gaza: Oamenii stau zile întregi la coadă pentru a găsi combustibil pentru gătit

Palestinienii din Fâșia Gaza încearcă să profite de zilele de încetare a luptelor pentru a-și face aprovizionarea cu cele necesare traiului zilnic. În ultima vreme nu găsesc mai nimic, nici medicamente, nici de mâncare. Iar dacă ar avea, nu au cu ce să gătească pentru că buteliile de gaz sunt goale.

De când a început războiul, Israelul a interzis intrarea combustibilului în Fâșia Gaza, susținând că acesta ar putea fi folosit de Hamas în scopuri militare. Agențiile umanitare ale Națiunilor Unite prezente în Gaza susțin că puținele livrări de combustibil sunt supravegheate îndeaproape.

Mohammad Hammad, locuitor din Gaza: „Sunt aici pentru a face rost de gaz, stau aici de două nopți pentru a reumple buteliile. Am mai stat și la o altă stație, dar s-a terminat, așa că am venit aici. Sperăm că vom reuși măcar acum să umplem buteliile”.

Cozi la stațiile de alimentare

Profitând de scurta pauză adusă de armistițiu, oamenii fac lungi cozi la stațiile de alimentare. La o stație de pe artera principală nord-sud din Gaza, zeci de oameni au așteptat ore întregi.

Abu Mohammad, locuitor din Gaza: „Ne dorim ca armistițiul să dureze pentru totdeauna, iar oamenii din Gaza să se întoarcă în Gaza City și ca nimeni să nu fie obligat să locuiască în altă parte. Asta e tot, nu vrem nimic mai mult”.

Nimic nu este însă sigur în război. Israelul și gruparea Hamas au prelungit încetarea focului în speranța eliberării mai multor ostatici israelieni și prizonieri palestinieni. Înțelegerea este însă valabilă numai scurt timp.

Israelul a promis în repetate rânduri că va relua războiul cu toată forța pentru a distruge Hamas, odată ce va fi clar că nu vor mai fi eliberați ostatici în condițiile acordului actual. Aproximativ 240 de ostatici au fost capturați de Hamas în atacul din 7 octombrie în sudul Israelului, ceea ce a declanșat războiul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE