Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fără bani pentru bursele școlare. Ce spune un primar despre întârzierile la plata sumelor

Bursele școlare ale elevilor, care au crescut începând de anul acesta, au avut un buget total prevăzut de 1 miliard de lei. Ministerul Educației a pus la dispoziția primăriilor sumele necesare pentru plata burselor, doar că la nivelul anumitor primării s-au înregistrat întârzieri în plata lor. O situație similară este la primăria Cavnic din Maramureș.

”Nu s-a întâmplat niciodată până acum să nu se plătească. Până acum, am plătit 184.000 lei din bugetul local, bani luați din alte capitole și am asigurat bursele. Pentru că pe elevi nu îi poți ține fără burse. Mai avem nevoie de o sumă de circa 50.000 lei pentru achitarea integrală”, a declarat edilul din Cavnic, Petruț Vladimir, care ar fi trebuit să primească de la Guvern 248.000 lei pentru burse.

Guvernul a lăsat în seama bugetului local achitarea burselor și a transportului, deși banii din taxe și impozite nu pot acoperi integral aceste plăți, în condițiile în care la nivel local există și alte nevoi ce trebuie suplinite din același buget.

”Considerăm că ar trebui găsite soluții și acești bani nu ar trebui plătiți din bugete locale. Este dificil să achiți sume din bugete pe care nu le ai. Este simplu să se dea HG-uri sau elgi prin care se impun niște plăți, dar nu ești întrebat dacă ai banii sau dacă îi poți gestiona. Mai mult, încă de anul trecut s-a discutat despre achitarea integrală a curselor cu autobuzele școlare Nici până acum nu am primit nicio sumă de bani pentru naveta elevilor. Am decontat deja 120.000 lei pentru naveta elevilor și nu am primit niciun leu înapoi.

Mai mult decât atât, naveta profesorilor este lăsată tot în bugetele locale. Dar și aici, prețurile au explodat foarte mult. Am ajuns deja să plătim 50.000 lei pentru transportul cadrelor didactice. Dacă adunăm aceste sume, am ajuns undeva la 400.000 lei să decontăm din bugetul local numai burse și transport pentru elevi și cadre didactice, când noi am încasat din impozite și taxe locale 600.000 lei”, a mai completat primarul

Bugetul local, prea mic pentru burse și transport

Edilul spune că s-ar putea ajunge în situația în care nu ar mai putea acoperi din bugetul local aceste sume pentru că la nivel central guvernanții nu se gândesc la efectuarea rapidă a plăților.  

Până în octombrie 2021, toate bursele erau achitate din bugetele locale. Acestea se încadrau în pragul de 100 de lei. Ulterior, în urma consultărilor, s-a hotărât că nu se poate face performanță cu această sumă și au crescut pragurile burselor, iar banii veneau din defalcările de TVA, adică de la bugetul de stat. În cele din urmă, prin hotărârea 1094, s-a decis din nou ca bursele să fie alocate atât din bugetele locale, cât și de la bugetul de stat.

Vine iarna și nu mai sunt bani

”Nu știu de unde o să mai avem (bani – n.red.). Și la noi, costurile au crescut foarte mult, iar cu venirea iernii nu știm ce va urma. Până anul trecut, am decontat bursele din bugetele locale, dar am avut grijă să echilibrăm, ca banii să poată fi plătiți și nu am exagerat cu sumele. Mai mult, avem o discriminare. Orașul Cavnic, primăriile mai mici, nu ne putem permite să achităm burse mari. Mulți elevi pleacă de la școlile noastre la municipiu, unde se dau burse mai mari. Guvernul nu ar trebui să facă această diferență și ar trebui să fie o lege unitară. Să nu rămână la latitudinea consiliului local cum să stabilească cuantumul burselor, pentru că unii nu au, alții au. Unele școli ajung să fie desființate și altele ajung să își tripleze cifra elevilor”, a întărit primarul din Cavnic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE