Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Extremiștii maghiari așteaptă înfrângerea Ucrainei și împărțirea ei teritorială

Partidul maghiar de extremă-dreapta ”Patria Noastră” este gata să revendice regiunea Transcapatia, care găzduiește aproximativ 150 de mii de etnici maghiari, dacă  Ucraina își va pierde până la urmă independența și statalitatea în urma invaziei Rusiei. Potrivit Reuters, această declarație a fost făcută de liderul formațiunii extremist ungare, Laszlo Toroczkai, la o conferință  la care au participat printre alții, lideri de extremă dreaptă din Alternativa pentru Germania (AfD) și Forumul Olandez pentru Democrație.

Extermiștii maghiari revendică regiunea ucraineană a Transcarpatiei

Toroczkai a cerut autonomie pentru toți etnicii maghiari din vestul Ucrainei: „Dacă în acest război Ucraina își va pierde statalitatea, permiteți-mi să semnalez că revendicăm Transcarpatia”, a precizat el, strângând aplauze din mulțime.

Reuters menționează că ministerul de externe al Ungariei și Ambasada Ucrainei la Budapesta nu au răspuns imediat la întrebările trimise prin e-mail pentru comentarii legate de afirmațiile politice ale lui observațiile lui Laszlo Toroczkai.   

Kievul și Budapesta - divergențe pe tema etnicilor maghiari din Ucraina

Autoritățile de la Budapesta și cele de la Kievul au divergențe referitoare la drepturile a aproximativ 150 de mii de etnici maghiari de a-și folosi limba maternă în sistemul de educație din Ucraina.

Luna trecută, toate statele Uniunii Europene, cu excepția Ungariei, care este, de asemenea, membră a NATO, au convenit să înceapă discuțiile de aderare la UE cu Ucraina. Liderii blocului au ocolit opoziția lui Orban, făcându-l să părăsească sala când a fost luată decizia. Însă liderii nu au putut învinge rezistența lui Orban față de demersal UE de a acorda un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro către Kiev.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE