Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experții spun motivul pentru care Bulgaria este plină de turiști: ”Berea este ieftină, iar localnicii foarte prietenoși”

În Bulgaria, după pandemie, se înregistrează o revenire aproape la normalitate în ceea ce privește turismul.

Până la sfârșitul anului, se preconizează că numărul de vizitatori va ajunge la 75% din cifrele din 2019, care a reprezentat un vârf pentru acest sector, potrivit Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism.

Cea mai mare parte a turiștilor străini provin din România, Polonia, Germania, Republica Cehă și Marea Britanie.În Bulgaria, după pandemie, se înregistrează o revenire aproape la normalitate.

Până la sfârșitul anului, se preconizează că numărul de vizitatori va ajunge la 75% din cifrele din 2019, care a reprezentat un vârf pentru acest sector, potrivit Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism.

Cei mai mulți turiști străini provin din România, Polonia, Germania, Republica Cehă și Marea Britanie. Consiliul se așteaptă ca această industrie să creeze 17.500 de locuri de muncă în acest an, ajungând la peste 287.000 de locuri de muncă în total.

"Dacă comparăm [numărul de vizitatori ai Bulgariei] cu cele 30 de milioane de vizitatori ai Greciei, avem o treime din vizitatorii ei - destinația de renume mondial Grecia, care este incomparabilă cu noi. Înseamnă cu adevărat că ne descurcăm foarte bine, având în vedere mărimea și capacitatea noastră", spune Rumen Draganov, director al Institutului pentru analiză și evaluare în turism.

Berea costă mai puțin de un euro

Draganov spune că vizitatorii din Sofia, capitala Bulgariei, "sunt surprinși de ceea ce văd. Spre deosebire de marile orașe europene, unde poți întâlni oameni de toate naționalitățile, în Sofia, oamenii de pe străzi sunt în mare parte localnici, iar majoritatea sunt foarte prietenoși", spune el.

Este mai ușor să te întâlnești și să te amesteci cu localnicii, spre deosebire de orașele mai mari și mai cosmopolite.

"Poți găsi cu ușurință companie într-un parc din Sofia și poți petrece o seară minunată stând în parc, în fața Teatrului Național, cu o sticlă de bere de doi litri care te va costa mai puțin de 1 euro (1 dolar). Bulgaria este o țară în care te poți distra și poți avea o viață bună - sperăm să nu o pierdem."

Turiștii se bucură de tururi gratuite prin Sofia

Ghizii turistici din Sofia sunt ocupați datorită afluxului de turiști.

Tomislav Rashkov, care organizează tururi gratuite de plimbare cu Free Sofia, spune că orașul este "o combinație de multe stiluri, epoci și contraste diferite, care pot fi văzute în special în partea istorică".

El a declarat că Piața Toleranței din Sofia este "unul dintre puținele locuri din lume în care avem ocazia să observăm o moschee, o sinagogă, o catedrală catolică și două biserici ortodoxe, care prezintă un interes semnificativ și un caracter distinctiv pentru orașul nostru".

Vanessa Teng, o turistă din Taiwan, spune că bogatul patrimoniu cultural și religios al Sofiei este una dintre principalele atracții pentru turiști.

"Aici e vorba de Balcani, dar și de o atmosferă foarte europeană, am impresia că există un amestec al ambelor culturi și asta e foarte interesant", spune aceasta.

Care sunt cele mai bune locuri din Bulgaria pentru schi?

Bulgaria este una dintre cele mai bune destinații de schi din Europa.

Bansko este ieftin pentru o vacanță la schi și are izvoare termale pentru atunci când aveți nevoie de o baie la sfârșitul unei zile lungi pe pârtii. Bansko este una dintre destinațiile alpine de top din Bulgaria, acoperind o suprafață de aproximativ 75 km și care oferă o mulțime de activități sportive de iarnă.

Care sunt cele mai bune plaje din Bulgaria?

Litoralul bulgăresc de la Marea Neagră a câștigat în popularitate în ultimii ani. Sunny Beach este renumită pentru atmosfera de petrecere de 24 de ore pe zi și este populară de câțiva ani printre petrecerile de burlaci și burlăcițe.

Dar nu renunțați la acest litoral. Are mult mai multe de oferit în ceea ce privește plajele lungi și liniștite.

Care este cel mai bun loc pentru o aventură în aer liber în Bulgaria?

Dacă există cineva care este expert în ceea ce privește modul în care se poate profita la maximum de Bulgaria, cu siguranță este ministrul turismului, Zaritsa Dinkova.

Într-un interviu acordat anul trecut pentru Euronews Travel, aceasta a împărtășit locul său preferat de vizitat: "Am avut un singur loc preferat de când aveam șapte ani... lângă orașul Shumen, la aproximativ 70 de kilometri de Varna".

Pentru mai multe informații despre motivul pentru care iubește atât de mult Shumen, citiți acest articol despre formațiunile stâncoase din Bulgaria.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE