Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Horia Colibășanu, despre provocările cu care se confruntă alpiniștii pe munte: ”Noi folosim doar 3% din oxigenul disponibil aici. Câteodată ne ia un minut să facem un pas”

Alpinistul Horia Colibășanu a reușit să urce pe cel de-al doisprezecelea munte ca înălțime de pe planetă, Broad Peak (8.051 metri), aflat la granița dintre Pakistan și China, informează Radio Timișoara.

Acesta a povestit la Euronews România cât de greu este să urci un munte înalt și care sunt provocările cu care se confruntă alpiniștii.

”Sunt foarte puțini cei care urcă fără oxigen suplimentar și fără șerpași. Cam un sfert reușesc treaba asta pentru că este mult mai greu. Acum două săptămâni am reușit să ajung pe al zecelea vârf. Ultimul a fost în Pakistan, Broad Peak.

Primele expediții au fost într-adevăr foarte grele pentru că nu aveam nici experiență, nici finanțare, echipamentele erau grele. Avem mult de cărat, iar organismul când este mai tânăr suferă mai mult din cauza altitudinii. După 20 de ani mi se pare că a devenit mult mai ușor. Aproape că îmi pare rău că m-am apucat așa devreme. Acum funcționează mult mai bine pentru că au evoluat și echipamentele. Echipamentele sunt de două trei ori mai ușoare.

Dacă acum 20 de ani am stat două luni și jumătate în tabăra de bază ca să urc pe vârf, anul acesta a fost un record pentru mine și una dintre cele mai rapide ascensiuni ale sezonului, am urcat în 10 zile de la atingerea taberei de bază, am mers destul de bine.

Toate vârfurile de peste 8.000 de metri sunt în Asia. Acolo merge toată elita înaltă a alpinismului să urce munți înalți. E olimpiada acolo.

Aerul sus e la o treime din ceea ce avem aici, la nivelul mării, dar problema mai mare e că datorită fiziologiei organismului e de fapt o cascadă a presiunilor în organism în trahee până ajunge la capilar, de fapt noi folosim doar 3% din oxigenul care e disponibil aici. Atunci se ajunge ca pentru un pas să fie uneori nevoie de un minut.”, a declarat Horia Colibășanu, pentru Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE